pühapäev, 15. august 2021

Powered by Nature: Kuidas me vormelirajale sattusime

















Hommikusöögisaalis olid kõik lauad nimesiltidega kaetud ning Gaili Holda +1 oli otse sissepääsu kõrval. Ilmselgelt polnud turistid sellega rahul ning palusid omal laua aknaaluse vastu ära vahetada. See ei tähendanud vaid siltide ümbertõstmist vaid ka logiraamatus vastavate sissekannete muutmist. Aga ettekandev tütarlaps oli ülesannete kõrgusel ning sai sellega hakkama. Ilmselt võis tema vastutulelikkuse taga olla ka keskmisest kehvem inglise keel ja talle tundus lihtsam lauad ära vahetada kui neile turistidele seletada, et tuleb võtta see, mis antakse.
 
Kuna majutusasutus vastab kõikidele Covidi ärahoidmise tingimustele, siis põhimõtteliselt oli kogu hommikusöök ükshaaval ära pakitud. Plastmasstopsides olid puuviljasalatiportsud, moosid, pasteedid ja kõik muud määrded olid kas minipakkides või minituubides, iga kukkel ja näkileivaviil oli eraldi kotikeses. Ja Norra pruun juust oli ühe viilu kaupa ära kiletatud. Ainult sooja sööki sai ise marmiitidest võtta, ilmselt sealtkaudu covid ei nakka.
 
Scott uuris, et äkki me tahame hommikul eile tegemata jäänud mäkketõusu ära teha, aga ma arvasin, et meil on endiselt pikk sõit ees ja järjest mägisemaks läheb ja tegelikult tahaks ikka õhtusöögi ajaks Stavangerisse jõuda.
 
Läksime liikvele ning esimene kolmandik teest möödus hingematvaid vaateid nautides ning nende põhjalikumaks nautimiseks peatuse tehes. Siis tuli teine kolmandik, kus vett valas nagu oavarrest, tee oli muutunud kaks korda kitsamaks ning sinna oli tekkinud ühtäkki terve rida Marko Märtineid ja sakslaste matkabusse. Kuna üks matkabuss või Tänaku auto võtab vabalt enda alla rohkem kui terve tee laiuse, siis teises suunas liikuja pidi ennast kas vertikaalis mäeküljele parkima või lihtsalt lootma parimat. Lisaks jagasime teed ka lammastega, kes ei olnud veel mootorsõidukite ohtlikkust adunud ja jalutasid sõiduteel nagu pühad lehmad Indias. 
Mäeküljed olid järjest täis väikeseid majakesi, ilmselt talviste suusatajate majutamiseks. Kes vabatahtlikult sellistel teedel on valmis majutuskohta sõitma, jääb mulle mõistatuseks.
 
Viimasel kolmandikul läks tee jälle kraad laiemaks ja nüüd said autod üksteisest taas nii mööda, et ainult poole auto jagu tuli kraavis hoida.
 
Stavangeris oli meil broneeritud õhtusöögiga hotell otse sadama kõrvale. Broneerides meenus mulle, kuidas ma kunagi Michiganis valisin All-Inclusive hotelli, kus pidi olema hommiku-, lõuna- ja õhtusöök hinnas, aga reaalselt tähendas see lihtsalt tohutut kogust söödamatut toitu ja hiigelsuurt sügavkülmkappi, kust sai omale asju võtta ja neid siis mikrolaineahjus üles soojendada. Kinnitasin Scottile, et "meil siin Euroopas" sellist jama ei korraldada ja juba piltide pealt on ju näha, et saab maitsvat päris sööki. Aga alustame algusest - checkini tütarlaps küsis, et mis kell me homme, pühapäeval, keset puhkust hommikust süüa tahame, kas 7:30 või 8:15, sest kõik muud ajad on juba otsas. Ütlesin, et räägin abikaasaga ja annan teada. Läksime seejärel tuppa, avasime ukse ja meid tervitas 17-kraadine Alaska. Kuna selleks ajaks oli kell saanud 18, siis keerasime temperatuuri 24 peale ning läksime alla stalovajasse. Pakuti kanatiibu, kartuleid, soojendatud sügavkülmutatud köögivilju, koorekastet ja nelja sorti maitsetut salatit. Kogu selle gurmee tarbimine ei võtnud meil just liiga palju aega ning juba olimegi taas checkinis, et tütarlast teavitada, mis kell me hommikust süüa soovime. Selgus, et selle poole tunniga on ka viimased ajad läinud ning meie ainus variant on nüüd minna omale sobival kellajal, laadida taldrikud täis ja siis süüa kas fuajees või oma toas...
 
Kuna kell ei olnud palju, siis tegime veel jalutuskäigu nii hotelli taga peo- ja baaripiirkonnas kui ka 170 puidust valge majaga vanalinnas. Ja ostsime Starbucksi kohvikruusi mulle.
 
Toas oli temperatuur tõusnud 18 kraadi peale. Ilmselt tänu sellele, et ma olin akna kinni pannud.

Kommentaare ei ole: