pühapäev, 23. november 2008

Raamatutest vol. 3

Olles täiesti vaimustuses ja kõikidele kiitnud William Sutcliffe'i raamatut "Are you experienced?", ostsin Kathmandus omale veel kaks tema raamatut "New Boy" ja "Whatever makes you happy", lootes taas heale huumorile.

"New Boy" oli täielik pettumus. Ta küll üritas vist naljakas olla, aga reaalselt oli tegemist ühe aastaga 17-aastase noormehe elust, kes raamatu alguses polnud veel naist saanud, aga rääkis sellest pidevalt ning üritas jätta endast muljet kui kõvast naistemehest. Poole raamatu pealt saab lugeja kaasa elada tema seksuaalkogemustele.

"Whatever makes you happy" ei ole ka komöödia, kuid on siiski hea lugemine. Tegemist on kolme ca kolmekümneaastase mehega, kellele ootamatult ja etteteatamata otsustavad nädalaks külla sõita nende emad, et taastada suhted poegadega ning üritada suunata seni vallalised mehed pereelu peale mõtlema. Ideaalis leida neile isegi naine :)

Patricia McCormick "Sold" on samuti eelviimase päeva ost Kathmandust. Tegemist on küll fictioniga, kuid sündmused siiski tõsielulised. Mina-tegelaseks on 13-aastane Nepali tüdruk Lakshmi, kelle tema kasuisa müüb Indiasse, Calcutta äärelinnas asuvasse bordelli. Raamatu alguses on ta naiivne, oma poisist ja tulevasest abikaasast unistav noor Himalaya mägikülas elav tüdruk. Hasartmängusõltuvuses oleva kasuisa sõnade kohaselt asuvat tüdruk "suures linnas" tööle teenijana ning tema teenitud raha aitab perel ja eriti nooremal vennal elus püsida. Tüdruk on väga uhke, et saab aidata... Kui ta saab teada, kuhu ta tegelikult sattunud on, ei ole enam mingit pääsemislootust. Tema uue "omaniku" sõnul tuleb tal tagasi teenida kogu raha, mis tema eest maksti (mitukümmend tuhat ruupiat olevat hind olnud) ja sissetulekutest arvestatakse maha üür, toit, riided, ravimid. Kahe kliendi omavahelisest jutust saab ta teada, et klient maksab ühe korra eest 30 ruupiat (7-8 krooni). Kui ta lõpuks tänu ameeriklastele bordellist päästetakse, on ta saanud 14-aastaseks.

John Grisham "Playing for pizza". Grisham on tuntud ja hinnatud oma kohtuteemaliste raamatute poolest. Paar korda on ta teinud katset kirjutada ka jalgpallist. Mina olen siiani kahte lugenud ja "Playing for pizza" on neist uusim. Väga omapärane raamat :) Ameerikas põrunud jalgpallur, kes on mänginud peaaegu kõikides klubides ning peale viimast mängu ei soovi enam ükski klubi teda palgata, läheb Itaaliasse mängima. Ta armub, hakkab armastama kohalikku kööki ning lõpuks meeldib talle seal isegi mängida. Grishami kohta oli seal üllatavalt palju arhitektuurikirjeldust, põhjalikult toidust ja veinist ning hea ülevaade itaallaste vaba aja veetmisest. Raamat oli hea, aga lihtsalt Grishamilt ootaks midagi muud :) Ka Nepalis loetud.

Khaled Hosseini "A thousand splendid suns". Tema esimese raamatu "Kite runner" põhjal tehtud film oli minu 2007. aasta lemmik. Raske film, aga samas täiesti suurepärane. Kathmandus lugesin läbi tema teise romaani "A thousand splendid suns", mille tegevus toimub samuti Afganistanis - algul väikeses mägikülas, hiljem Kabulis. Ma pean tunnistama, et nii film kui raamat on minus äratanud huvi Afganistanis toimunu/toimuva vastu. Raamatu alguses elab viieaastane Mariam oma emaga, kes teda vihahoos teinekord haramiks, sohilapseks hüüab, mägikülas. Kui ta saab 14, poob ta ema ennast üles ning isa, kes on teda aastaid korra nädalas vaatamas käinud, kuid ei ole nõus teda enda juurde elama võtma, paneb ta mitukümmend aastat vańemale lesele mehele. Tüdruk kolib Kabuli, elab seal aastaid isoleerituna teistest oma mehe terrori all kannatades kuni ta mees toob majja ka teise naise, Mariamist paarkümmend aastat noorema, naabermajas üleskasvanud kuid sõjas orvuks jäänud Lajla. Kahe naise vahel kujuneb välja erakordne sõprus, ema-tütre suhe.

Liis Kängsepp "Minu Argentina" - kuna ma sealt midagi ei lootnudki, siis ei saanud raamat ka pettumust valmistada. Taas rohkelt slängi sisaldav (näiteks nimetatakse argentiinlasi könnideks) ajaveebi ümbertrükk. Kormoranidest saavad Argentinas kormoronid ning ühtlasi ka mereelukad :) Ma olen endiselt seda meelt, et blogid võiks jääda internetti ning nende trüki peale ei tasuks paberit kulutada ning metsi hävitada.

Stephanie Meyer "Twilight saga I-III". Noortekas. Kuna erinevates lehtedes ilmunud reviewd kõlasid üsna ahvatlevalt, siis lõpuks läksin ja ostsin esimese osa (ainus eestikeelne siiani) ära. Teisipäeva lõuna ajal ostetud raamat oli neljapäeva hommikuks läbi :) Reedel tellisin ebayst ka teise ja kolmanda osa. Ka teine osa sai paari päevaga läbi. Kolmandat hoidsin reisi ajaks, et lennukis ja lennujaamas lugeda. Jäi isegi natuke üle ja sain lugeda ka Pokharas ja Kathmandus :P Mõtlesin neljanda osa tellida Apollost... Kuigi nende Internetipoes oli kirjas, et raamat on olemas, selgus peale ligi nädalast ootamist, et väliskirjanduse tellimise aeg on 4-6 nädalat. Tühistasin tellimuse ja tellisin ebayst. Sealt tuleb raamat soodsamalt ja vähem kui nädalaga. Lähipäevil peaks siis saabuma :) Üldiselt on tegemist kerge ja kiire lugemisega. Aga nagu tihtipeale kipub olema, oli esimene osa siiani parim.

Kommentaare ei ole: