pühapäev, 7. jaanuar 2018

Võiküpsised pehme karamelli, šokolaadi ja soolaga


Novembrikuises Berliinis kohvikus jalga puhates ning cappucinot tellides hakkasid mulle silma koogilõigud, kus oli alumiseks kihiks krõbe võiküpsis, mis kaetud esmalt pehme karamelliga ning seejärel šokolaadiga. Tegin neid nüüd ise järele ning kirsiks tordil puistasin veel meresoola peale.

Võiküpsiste jaoks läheb vaja:
1 tass (8oz) võid
pool tassi pruuni suhkrut
2 tassi (9oz) jahu
1 tl vanilli

Karamelli jaoks läheb vaja:
üks purk suhkruga kondenspiima
100 grammi võid, tükeldatud
pool tassi (100 gr) pruuni suhkrut
1 tl vanilli
pisut soola

Šokolaadi jaoks läheb vaja:
100 grammi tumedat šokolaadi, tükeldatud
70 grammi piimašokolaadi, tükeldatud
1/4 tassi (60ml) vahukoort
meresoola pealepuistamiseks


Kuumuta ahi 300F/150C kraadini.
Vahusta või ja suhkur kohevaks. Lisa vanill ja jaokaupa jahu ning sega kuni tainas on ühtlane.
Laota tainas ahjuplaadile ning rulli ühtlaseks. Soovi korral lõika kujundid ning pane need pannile. Augusta tainas kahvliga korralikult läbi ning küpseta 30-40 minutit kuni küpsis on kergelt jumekas. Võta ahjust välja ja tee uuesti kahvliga augud sisse. Jäta jahtuma.

Sega kondenspiim, või ja suhkur keskmisel kuumusel ühtlaseks kuni või on sulanud. Jätka segamist, kuni keemaminekuni. Vähenda kuumust ning lase pidevalt segades ca 15 minutit vaiksel tulel podiseda kuni karamell on paksenenud ning hakkab poti servadest eralduma. Tõsta pliidilt ära ning sega hulka vanill ja sool. Jaota ühtlaselt jahtunud küpsisepõhjale.
Pane karamelliga kaetud kook tunniks külmkappi.

Šokolaadikatte jaoks sega šokolaadid ja vahukoor ning lase pidevalt segades keskmisel kuumusel šokolaadil ära sulada. Sega ühtlaseks.
Tõsta pliidilt ning lase 5 minutit jahtuda. Seejärel kata karamellikiht šokolaadikihiga. Oota hetk ning puista peale meresoola.

Enne sobivateks tükkideks lõikamist lase koogil ca pool tundi külmkapis jahtuda.

Mulle meeldib lahti lõigata enne kui šokolaad täiesti kõvaks läheb.

Kommentaare ei ole: