reede, 29. märts 2013

Apple pie


Ma olen ammu tahtnud teha klassikalist ameerikapärast õunapirukat, kus mahlaste õunte ümber on krõbe muretainas. Aga nagu juuresolevalt pildilt näha, tuleb mul kas tainategemist veel harjutada või siis retsepti pisut korrigeerida. Minul rullimine ei õnnestunud :) Aga lihavõttepasha kõrvale see pirukas valmis ja vaatamata pisut õnnetule välimusele maitses väga hästi.

Vaja läheb:
520 grammi nisujahu
1 tl soola
220 grammi magedat võid

Täidise jaoks:
150 grammi võid
kaneelipulk
1,2 kilo hapukaid õunu, puhastatud ja viilutatud
100-150 grammi tuhk- või pruuni suhkrut, lisaks pisut pealeraputamiseks
1 muna (piruka määrimiseks)

Sega jahu, sool ja või ühtlaseks, kuni tekib kuivavõitu tainas. Lisa supilusikatäishaaval 4-5 spl vett ning sega kuni tainas on ühtlane. Mähi tainas toidukilesse ja pane tunniks ajaks jahedasse.

Kuumuta ahi 170 kraadini.

Sulata või. Lisa kaneelipulk ja õunad ning sega korralikult läbi, kuni kõik õunad on võiga kaetud. Lisa suhkur ja sega uuesti. Hauta õunad pehmemaks ja jäta seejärel jahtuma.

Jaga tainas pooleks ning kata ühe poolega 23- cm läbimõõduga vormi põhi ja küljed. Laota õunad põhjale. Rulli teine pool tainast jahusel laual laiali ning kata sellega pirukas. Vajuta servad korralikult kinni.

Tee pirukasse mõned sisselõiked, ei aur küpsedes välja pääseks. Pintselda pirukas pealt munaga ning puista peale pisut suhkrut. Küpseta 30-40 minutit, kuni pirukas on kuldpruun. Lase enne serveerimist jahtuda.

Retsept on Koolibri koogiraamatust.

Kommentaare ei ole: