pühapäev, 17. oktoober 2010

Xich lo / Cyclo

Xich lo, režissöör Anh Hung Tran

Rohkete Vietnami sõda käsitlevate filmide asemel peaksid Vietnamisse reisivad turistid hoopis seda filmi vaatama. Vietnamit küll müüakse siiani paljuski läbi sõja, kuid igapäevane elu on seal siiski midagi muud.

Cyclo on 18-aastane noormees, kes teenib raha inimesi cyclo'ga (jalgrattarikša) sõidutades. Ta elab koos oma vanaisa ning kahe õega. Kui rivaalitsev jõuk temalt rendiratta ära varastab, on Cyclo sunnitud bossile võla tasumiseks liituma kurjategijate pundiga. Sinna kuulub muuhulgas ka sutenöör, kes vahendab Cyclo õde. Et film ei ole üles ehitatud levinud stereotüüpidele, näitab kasvõi juba see, et sutenöör on ise õesse armunud ning vahendab teda vaid meestele, kelle fantaasiate täideviimine tüdrukule süütuse alles jätab.

Siin filmis on kõike - filmi alguses näidatav vaesus, lapstööjõu kasutamine ja olelusvõitlus tekitavad jõuetut viha ning panevad kõhu keerama, on vägivalda, vaesust, mustust, prostitutsiooni, unistusi. Ööklubisid ja räpaseid tänavaid. Dünaamilised kaadrid vahetuvad aeglaste ja kohati unenäolistega. Ja peaaegu igas kaadris voolab midagi - vett, verd, värvi.

Igal juhul paneb see film armastusest, vägivallast ja surmast Saigonis kaasa elama ja tundma ning järele mõtlema.

Kommentaare ei ole: