Laupäev, 20. september 2014

Šokolaadikook


Lappasin poes äsjailmunud vegan-magustoiduraamatut mõttega soetada omale mõnusate tervislike retseptidega magustoidu- ja koogiraamat (taimetoitlus = taimed = tervis, eksole). Ja jätsin selle siis poodi. Loomulikult on ka erandeid, aga, et teha maitsev, tervislik ja piimatoodetevaba kook või küpsetis, on ikka väga palju fantaasiat, pealehakkamist ja kompromisse vaja. Ma olen aja jooksul söönud ja teinud mitmeid imehäid toorkooke, aga hetkel pean silmas siiski pigem küpsetisi. Tõdemusega, et mul ei ole ikka suurt midagi peale hakata koogiretseptidega, kus põhikoostisaine on nisujahu ning või on asendatud margariini ja piim taimse piimaga, tulin koju ja hakkasin otsima jahuvaba šokolaadikoogi ideid. Ja küpsetasin mõnusalt mahlase koogi, kus pole grammigi mingit jahu ega koogipõhjas ka suhkrut (kreemi sisse siiski panin).

Vaja läheb:
1 purk musti või neerukujulisi ube, nõrutatud
5 suurt muna
1 tl vanilli
noaotsatäis soola
100 grammi sulatatud võid või kookosrasva
pool klaasi mett
5 spl kakaopulbrit
1 tl küpsetuspulbrit
pool tl soodat

Kreem:
80 grammi toasooja võid
100 grammi tuhksuhkrut
3 spl kakaopulbrit
150 grammi külma toorjuustu



Püreesta oad koos munade, või ja meega. Sega omavahel vanill, sool, kakao, küpsetuspulber ja sooda ning lisa oasegule. Sega ühtlaseks ning vala 20-22cm läbimõõduga võitatud ja kakaoga ülepuistatud vormi. Küpseta eelsoojendatud ahjus 175 kraadi juures 45-50 minutit, kuni koogi sisse pistetud tikk kuivalt välja tuleb.

Lase 10 minutit jahtuda ja võta siis vormist välja. Jäta jahtuma ning valmista kreem.

Vahusta või ja tuhksuhkur ühtlaseks. Lisa kakao ja sega uuesti läbi. Seejärel lisa korraga kogu toorjuust ning vahusta vähemalt 5 minutit kuni saad koheva kreemi.

Kata täiesti jahtunud kook kreemiga.

Kommentaare ei ole: