kolmapäev, 9. september 2009

The Killing Fields

Filmiriiul täienes taas ühe filmi võrra. Sidney Schanberg on NY Timesi ajakirjanik, kes on sõja puhkedes Kambodžas. Koos oma assistendi Dith Praniga üritavad nad edastada reportaaže toimuvast ning sealjuures ise ellu jääda. 1975, punakhmeeride võimuhaaramise järel päästab Dith Pran enda eluga riskides nii Schanbergi kui mitme teise välisajakirjaniku elu. Kui aga kambodžalased peavad Phnom Penhist ja kõik välismaalased riigist lahkuma, ei ole võimalik Schanbergil Prani heaks midagi teha. Pran lahkub saatkonnahoonest sunnitööle ning Schanberg tagasi USA-sse, kus talle muuhulgas omistatakse Pulitzeri auhind Kambodža artiklite eest.

Teadmine, et film põhineb tõsielulistel sündmustel, paneb filmi, olustikku ja tegelasi nägema hoopis teise pilguga. Enam pole nad lihtsalt selleks, et tekitada põnevust või lahutada meelt, nad on reaalsed inimesed reaalsete probleemidega.

Midagi uut, üllatavat ega ootamatut tegelikult polnud. Ma olen Kambodžast juba üksjagu raamatuid lugenud ja paraku on enamus siiski punakhmeeride aega käsitlevad. Mul oleks hea meel leida mõni puhtalt ilukirjanduslik teos (mitte reisikiri), mille tegevus toimuks küll Kambodžas või mille oleks kirjutanud Kambodža autor, kuid mis ei oleks täis sõda ja tapmist.

Kommentaare ei ole: