pühapäev, 10. märts 2024

Kambodža kroonikad. Pasta Sombonarae






Hommikusöögiks pakutakse siin kuut erinevat valikut - kolm läänepärast komplekti ja kolm varianti khmeeri köögist. Teisel hommikul otsustame ise kombineerida oma taldrikutäied - Scott valib pannkoogid vahtrasiirupiga ning soovib sinna juurde Ameerika hommikusöögist ainult peekonit (Ameerika hommikusöök ise on munakogus, mis siin pool saart ära toidaks, peekon, röstsai, või, ja maasikamoos). Kui ta toit lauda tuleb, siis ühe taldriku peal on pannkook siirupiga ning teise peal jagab peekon lava röstsaia, või ja moosiga. Ilmselt näge see peekon üksinda nii kurb välja, et köök otsustas sinna ikka saia ja moosi ka moraalseks toeks lisada.

Kambodža, nagu mitmed teised Aasia riigid, on kontrastide maa.

Sa astud lumivalgele liivale, mille ääres türkiissinine meri - täielik paradiisirand. Aga keerad ringi ja selja taga on virnade viisi tühje pudeleid, plastikkotte, pakendeid ja isegi huulepulki. Resortid, mis hoiavad pideva rehitsemise ja prügikogumisega oma rannajoont turistide jaoks puhtana, on kõrvuti prügimägedega...

Khmeeride külalislahkus on legendaarne ja kohalikud on kõige sõbralikumad inimesed, keda sa kunagi kohanud oled. Sul on milleski abi vaja? Kohe saad, isegi kui aitaja liigub ringi pidžaama. Sest olgem ausad, tegelikult on ju päris mõnus oma päevad hästi koordineeritud magamisriietuses veeta.

Oled valmis kulinaarseteks väljakutseteks? Khmeeride inglise keele oskus muudab restoranide menüüd kohati kunstilisteks saavutusteks. French Fried (friteeritud prantslane), Pasta Sombonarae (mis serveerituna on siiski äravahetamiseni sarnane pasta carbonaraga) - kes oleks võinud arvata, et toidu tellimisest saab Pandora laegas, kus kunagi ei tea, mis järgmiseks välja tuleb? Soovisin hommikul oma vaeste rüütlite juurde maasikamoosi - esimese variandina pakuti hakitud tšillit, seejärel tšillikastet. Seega tasub ettevaatlik olla - ka tavaline moosisoov v'ib ootamatult teravaks elamuseks osutuda.

Khmeeride karaokearmastus kostab kaugele. Pidžaamas kohalikud rokivad lavadel kõvasti ja valesti, näidates, et suurepärased showd saavad sündida ka magamisriiete mugavuse ja esinemisvajaduse koostöös.

Kommentaare ei ole: