laupäev, 20. oktoober 2012

Marmormuffinid toorjuustutäidise ja -kreemiga


Tavapärasest pisut huvitavamad muffinid - šokolaadimuffini sees on mahlane toorjuustutäidis šokolaaditükkidega ning lisaks on muffinid kaetud maitsva toorjuustukreemiga.


Vaja läheb:
Šokolaadikeeksid:
190 grammi nisujahu
60 grammi suhkrut
40 grammi kakaopulbrit
pool tl söögisoodat
40 ml päevalilleõli
1,5 tl valget veiniäädikat
pool tl vanilliekstrakti

Toorjuustutäidis:
140 grammi toorjuustu
30 grammi suhkrut
1 muna
pool tl vanilliekstrakti
soola
100 grammi šokolaadilaaste või tükeldatud tumedat šokolaadi

Toorjuustukreem:
200 grammi sõelutud tuhksuhkrut
50 grammi toasooja võid
125 grammi külma toorjuustu


Kuumuta ahi 170 kraadini.

Šokolaadikeeksitaigna valmistamine:
Sega suures kausis jahu, suhkur, kakao ja sooda omavahel. Sega kannus õli, äädikas, vanilliekstrakt ja 125 ml vett. Lisa vedelik kuivainetele pidevalt mikserdades. Sega ühtlaseks. Täida muffinivormid kolmandiku ulatuses poolega šokolaaditaignast.

Toorjuustutäidise valmistamine:
Mikserda toorjuust, suhkur, muna, vanilliekstrakt ja sool ühtlaseks ja kohevaks. Sega šokolaadilaastud ettevaatlikult taigna hulka.

Jaota toorjuustutäidis muffinivormidesse ning tõsta kõige peale ülejäänud šokolaaditainas.

Küpseta eelkuumutatud ahjus ca 20 minutit, kuni muffinid on katsudes üsna kõvad ning täidis on ühtlase kuldse tooniga. Tõsta restile jahtuma.  


Kreemi jaoks vahusta või ja suhkur ühtlaseks kohevaks vahuks. Lisa ühe korraga toorjuust ning vahusta, kuni segu on täiesti ühtlane. Vahusta seejärel suuremal kiirusel veel ca 5 minutit, kuni segu on kerge ja õhuline. Kaunista kreemiga jahtunud muffinid ning raputa peale pisut kakaopulbrit.


Retsept on pisikeste muudatustega Koolibri koogiraamatust.

pühapäev, 14. oktoober 2012

Mangosalat avokaado ja brokoliga


Peale järjekordset visiiti Vilniusesse olen veendunud, et tegemist on Baltimaade kulinaariapealinnaga :) Seekord sõime sealses teises toortoidurestoranis (RawRaw) ning taaskord oli kõik proovitu lihtsalt suurepärane. Minu menüüs olid punapeedi-banaani-javeelmillegi smuuti, tomati-paprikasupp ürtidega ning täiesti unustamatu mango-avokaado-brokoli salat rosinatega. Õnnestumise võtmeks on küps mango, mida tükeldades mahla voolab ning ka tõeliselt küps avokaado. Siis tuleb mõnusa tekstuuriga mahe ja maitsev salat ning lisaks pole ka eraldi kastet vaja, selle "töö" teevad ära avokaado kreemisus ja mangomahl.

Vaja läheb:
1 mango, kooritud ja tükeldatud
1 avokaado, kooritud ja tükeldatud
2 klaasitäit brokolit, lõigatud suupärasteks tükkideks
2 spl rosinaid
pisut sidrunimahla
soovi korral: purustatud pipart, hakitud pähkleid

Pane kaussi mango (koos mahlaga), avokaado, brokoli ja rosinad ning sega korralikult läbi. Tõsta taldrikutele, piserda peale sidrunimahla ning soovi korral maitsesta pipraga ning lisa ka pähkleid.

Serveeri kohe.

laupäev, 13. oktoober 2012

Masoor Dhal


Mul on, milline üllatus, uus kokaraamat :) Ei suutnud poes vastu panna "80 toiduga ümber maailmale", lihtsalt niivõrd isuäratavad tundusid need toidud ja neid saatvad pildid. Kuna ilmad lähevad iga päevaga kukesammu võrra jahedamaks, siis tundus õige aeg sisse juhatada talvine menüü ning teha üks vürtsikas läätseroog. Retseptis olid ette nähtud punased läätsed, aga kuna mul need olid otsas ning kapis kotitäis kollaseid, siis kasutasin viimaseid. Lihtsalt leotasin enne keetmist nii ca pool päeva. Ka muid koguseid muutsin pisut vastavalt oma maitsele (mitmekordistasin näiteks sibula, sest praetud sibul toidu sees on imehea).

Vaja läheb:
100 grammi punaseid läätsi
2 tl õli
1 sibul, kooritud ja viilutatud
1 küüslauguküüs, purustatud
1/2 tl vürtsköömneid
2 tl kuivatatud sibulat (võib asendada värskega)
noaotsatäis kurkumit
pisut soola
1,5 cm tükk ingverit, kooritud
1/4 tl Cayenne'i pipart
värsket koriandrit, hakitud
1/2 sidruni mahl


Leota läätsi tund aega külmas vees, seejärel nõruta (kui kasutad kollaseid läätsi, siis neid tuleks 4-5 tundi leotada), pane potti, vala peale vesi, nii, et see kataks ca 2,5 cm. Lisa kurkum, sool, ingver ja pipar ning hauta madalal kuumusel aeg-ajalt segades, kuni läätsed on peaaegu pudruks keenud. Eemalda keemise ajal tekkiv vaht.

Kuumuta pannil õli ning pruunista selles sibul ja küüslauk. Lisa vürtsköömned ja kuivatatud sibul ning sega läbi.

Vala sibul läätsede juurde, lisa sidrunimahl ja koriander ning sega läbi.

esmaspäev, 8. oktoober 2012

Lõhesalat nuudlitega


Viimati Tartust tulles oli muu hea kraami hulgas kotis ka karbitäis isa soolatud lõhet. Ja täna oli mul päev otsa isu mõnusalt kerge salati järele, kus üheks koostisaineks ka seesama lõhe. Ja lisaks lõhele pidi seal ka puuvilja ja avokaadot olema.


Vaja läheb:
soba või ramen nuudleid (mul on rohelise tee ja tatraga)
pisut õli
sidrunimahla
soola
noaotsaga pruuni suhkrut
1 nektariin
pool avokaadot
soolalõhet, viilutatud


Pane nuudlid keema. Sega õli, sidrunimahl, sool ja suhkur kastmeks. Kui nuudlid on valmis, siis nõruta, sega kastmega ja jäta jahtuma.

Viiluta avokaadu ja lõika nektariin sektoriteks.

Pane taldrikule nuudlid, nende peale lõhe, nektariinid ja avokaado. Soovi korral maitsesta vähese värskeltpurustatud pipraga.

pühapäev, 7. oktoober 2012

Kõrvitsa-toorjuustukook

Mahlane ja tervislik kook rohke kõrvitsa ja toorjuustuga ning väga vähese jahuga.

Vaja läheb:
Põhi:
200 grammi Digestive küpsiseid
75 grammi võid
2 spl suhkrut

Täidis:
500 grammi toorjuustu
2 dl suhkrut
500 grammi kõrvitsat, tükeldatud, keedetud ja püreestatud
2 dl hapukoort
2 tl vanillisuhkrut
2-3 kardemonikupart, kooritud ja purustatud
soola
4 muna

Hapukoorekate:
2,5 dl hapukoort
3 spl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut

Kuumuta ahi 200 kraadini.

Purusta küpsised ning seda sulatatud või ja suhkruga (minul on pildil tavaline muretaigen, aga see pole hea variant, kuna liguneb liialt läbi). Suru lahtikäiva vormi põhja ning küpseta seda 10 minutit.

Vahusta suures kausis toorjuust ja suhkur. Lisa kõrvitsapüree, hapukoor, vanillisuhkur, kardemon ja sool. Lisa ükshaaval ja pidevalt vahustades munad. Kalla segu põhjale ja küpseta 175 kraadi juures ca tund. 

Hapukoorekatte jaoks seda hapukoor suhkru ja vanillisuhkruga, määri küpsenud koogile ning küpseta veel 5 minutit. Jahuta vormis ning enne serveerimist hoia vähemalt 6 tundi külmas.

pühapäev, 30. september 2012

Filmikuu september 2012

Seven Years in Tibet, režissöör Jean-Jacques Annaud

Life and Debt, režissöör Stephanie Black

Ted, režissöör Sets MacFarlane
Kohutav.

ParaNorman, režissöörid Chris Butler, Sam Well

To Rome with Love, režissöör Woody Allen

Raamatukuu september 2012

Gregory David Roberts - Shantaram (2. osa)
Täpselt sama hea kui esimene osa.

Pille Gerhold - Minu Brasiilia
Läbiv probleem selles sarjas on toitude, toiduainete jmt kirjutamine portugali keeles, kuigi eestikeelne vaste, sealjuures täiesti levinud, on olemas. Antud juhul siis tapioca, mis oli tärniga tõlgitud kui maniokk (või maniokitärklis). Eesti keeles kasutatakse maniokitärklise vastena veel ka tapiokki. Seega tundub tapioca kasutamine ja selle joonealune tõlkimine kuidagi üleliigsena.
Lisaks jäi Brasiilia kuidagi tahaplaanile, 80% raamatust oli tööst ning kolleegidest.

Kristina Kallas - Minu Vietnam
Pealkiri oleks pigem võinud olla Minu Hanoi, sest linnast välja said nad vaid korra ning ka seda lähedalasuvasse Sapasse. Ühtlasi tekkis mul lugedes küsimus, et kui Hanois talv nii raskelt üleelatav oli, siis miks nad ei kolinud oluliselt parema kliimaga Saigoni? Või kui seal liiga palav, siis kuhugi poolele teele?
Keeletoimetajale: pomel, mitte pomelo.

Kristiina Piip - Minu Dublin
Selle sarja kõikuv kvaliteet ei väsi mind üllatamast. Just siis kui tundub, et nüüd on hakatud ka sisule, kirjastiilile jne tähelepanu pöörama ning viimased loetud raamatud on üsna head olnud, satub ette midagi sellist nagu Dublin (konkureerib varasemast Itaalia, Ibiza ja Bollywoodiga viimastele kohtadele).
Olgem ausad, mida seal Dublinist kirjas oli? Ma ei suuda hetkel peale püha Patricku päeva mitte midagi meenutada. No ja selle, et seal on palju eestlasi. Küll aga meenub mulle pidev korteriotsimine ja töökohavahetus (ühest bensukast teise, lisaks vahepeal kurtmine, kui tüütu on Eestis 8-17 kontoritööl olla ning kuidas küll tahaks tagasi tanklasse). Lisaks isiklik draama raseduse katkemise näol ning abielumehe armukeseks olemine.

Tõeliselt naiivsed kommunismi ülesehitamise lood...

Selline Luige Varjuteatri wannabe... 

Üldiselt väga lahedad lood olulistel või vähemolulistel teemadel. Päris kõige väljaöelduga ma siiski nõus ei olnud ning samuti ei pidanud ma mõningaid teemasid üldse mainimisväärseks. Näiteks see, et hiinakate take-away nõud pole mikrolaineahjukindlad :) Esiteks ei käi ma hiinakatest süüa kaasa ostmas, teiseks pole mul mikrolaineahju ning kolmadaks, isegi kui ma lasen teinekord omale toidu kuskil kaasa pakkida, siis ma süües tõstan selle siiski taldrikule või kaussi mitte ei kühvelda omale termokarbist sisse.

Mahlane šokolaadi-ricottakook


Kuna külmkapist vaatas vastu pakk ricottat ning kapist tahvel tumedat šokolaadi, siis tundus hea mõte need kaks koos munade, vähese jahu ja maitseainetega koogiks teha :) Tulemuseks oli mõnusalt mahlane ning tugevalt kardemonine šokolaadikook.


Vaja läheb:
200 grammi ricottat
100 grammi tumedat šokolaadi
1 spl kookosõli
1 sidruni riivitud koor
poole sidruni mahl
50-100 grammi tumedat suhkrut
2 muna
100 grammi jahu
1 tl vanilliekstrakti
3 kardemonikupart, puhastatud ja seemned purustatud 


Sulata šokolaad koos kookosõliga. Sega omavahel ricotta, munakollased, suhkur, sidruni koor ja mahl, jahu, vanill ja kardemon. Viimasena sega hulka sulašokolaad.

Vahusta eraldi nõus munavalged tugevaks vahuks ning sega ettevaatlikult taignasse.

Vala tainas võitatud lahtikäivasse vormi ning küpseta 175 kraadi juures 45 minutit.

Kook tuleb pealt krõbe ning seest pehme ja mahlane. Enne serveerimist puista peale tuhksuhkrut.

teisipäev, 25. september 2012

Spinati-lõhelasanje suvikõrvitsast


Hiljuti valmis mu köögis minu mitteosavõtul koorene spinati-lõhelasanje. Rohkelt lõhe, spinatit, vahukoort, fetat ja pastat. Maitses imehästi. Nii hästi, et tuli järele teha. Ilma pasta ja vahukooreta :) Pasta asendasime imeõhukeste suvikõrvitsaviiludega ja vahukoore tomatikastmega. Tuli samuti väga maitsev ning lisaks ka mõnusalt kerge.


Vaja läheb:
ca 300 grammi lõhefileed, tükeldatud
3/4 pakki fetajuustu, tükeldatud
ca 200 grammi (külmutatud ja hakitud) spinatit, sulatatud ja nõrutatud
1 suvikõrvits
2 tomatit
1 sibul, kooritud
1 küüslauk, kooritud
õli
soola
pipart
vürtsköömet

Pane tomatid, sibul, küüslauk ja maitseained blenderisse ning lase püreeks. Kuumuta pannil õli ning kauta selles tomatipüreed kuni paksenemiseni.

Koori suvikõrvits ning viiluta köögiviljakoorija või juustunoaga imeõhukesteks viiludeks.

Kui tomatikaste on valmis, sega hulka spinatimass ning sega korralikult läbi.

Pane vormi põhja suvikõrvitsaviilud, nende peale tomatikaste, lõhekuubikud ja fetakuubikud. Korda niikaua kuni koostisained on otsas. Kõige pealmisele kihile ära esialgu fetat pane.

Küpseta 200 kraadi juures 35-45 minutit, kuni suvikõrvits on ilusti pehmeks küpsenud. Võta vorm välja, pane peale ülejäänud feta ning pane veel kümneks minutiks ahju.

Lase pisut jahtuda ning serveeri.

esmaspäev, 17. september 2012

Küpsetatud baklažaan rosinatega rukolapadjal


Mõnus sügisene salat, kus baklažaani maitset täiendamas rosinad, tummine kaste ja värske rukola.

Vaja läheb:

1 suur baklažaan
2-3 tassi rukolat
½ tassi rosinaid
2+3 spl oliiviõli
2 küüslauguküünt, purustatud
3 spl balsamicot
soola ja pipart
riivitud parmesani, soovi korral


Kuumuta ahi 200 kraadini. Koori baklažaan ning lõika suupärasteks tükkideks. Sega tükid oliiviõli ja soolaga, pane ahjuvormi ning küpseta ca 15-20 minutit.

Kastme jaoks sega kokku balsamico, oliiviõli, küüslauk, sool ja pipar. Sega rukola poolega kastmest ning baklažaanid ja rosinad ülejäänud kastmega.

Laota rukola vaagnale, tõsta selle peale baklažaanisegu, puista soovi korral peale parmesani ning serveeri soojalt või külmalt.

Retsept Laylita retseptidest.

Terong Balado - grillitud baklažaan tomatikastmes


Indoneesia köögist on üsna raske leida liha- ja kookospiimavaba toitu. Aga just midagi sellist ma otsisin. Lõpuks langes valik grillitud baklažaanidele tomatikastmes.

Vaja läheb:
1 suur või paar väiksemat baklažaani
3 küüslauguküünt
4 spl hakitud sibulat
1-1,5 tassi küpseid tomateid
1 spl suhkrut
pisut soola
2 spl värsket tšillit
0,5 tassi vett
2 spl õli

Viiluta baklažaan pikkadeks õhukesteks viiludeks. Laota ahjuplaadile, piserda peale õli ning küpseta 200 kraadi juures 20-25 minutit, kuni need on läbi küpsenud.

Samal ajal püreesta sibul, küüslauk, tomatid, sool, suhkur, piprad ja vesi. Kuumuta pannil pisut õli ning hauta tomatikastet, kuni vedelik on aurustunud. Vala kaste baklažaanidele ning serveeri koheselt.

reede, 14. september 2012

Ekvadoripärane kreveti-ceviche


Ceviche on Kesk- ja Lõuna-Ameerika rannikupiirkondades levinud populaarne toit toorest, marineeritud kalast või mereandidest. Kuigi ceviche sünnikohana on vaidluse all Peruu ja Ekvador, on see praeguseks väga populaarne ka mitmetes teistes selle piirkonna riikides. Iga riik on seda ka isikupärastanud, eelkõige just lisanditega. Peruus serveeritakse seda külmade bataadiviilude või maisitõlvikutega. Ekvadoris on ceviche kaaslasteks popcorn, Mehhikos viilutatud sibul või röstitud tortillad.

Igal juhul on tegemist tõeliselt kerge ja värske toiduga. Valmib vähese vaevaga ning saab otsa veel vähemaga :)


Vaja läheb:
450 grammi keedetud krevette
1 punane sibul, õhukeselt viilutatud
2 tomatit, õhukeselt viilutatud
5-7 laimi mahl
poole apelsini mahl
3 spl tomatipüreed
punt koriandrit, hakitud
soola, pipart ja õli

Leota sibulaviile 10 minutit soolvees, seejärel kurna. Sega kõik ained omavahel ning pane vähemalt kaheks tunniks külmkappi.

Retsept Laylita retseptidest.

neljapäev, 13. september 2012

Sidrunikoores küpsetatud mozzarella


Sattusin mõnda aega tagasi lappama Jamie Itaalia raamatut ning erakordselt isuäratavalt jäid mulle sealt meelde Sitsiilia päikese all küpsenud sidruni koortes küpsetatud morrarella. Kuna minu külmkappi jõudsid just värsked mahesidrunid otse Itaaliast, siis otsustasin vaatamata retsepti puudumisele siiski mozzarella sidrunipoolikusse pista ning mahlasuseks ja maitseks pisut tomatit ja basiilikut lisada. Sidrunikoor annab mozzarellale tõeliselt mõnusa värske maitse.


 Vaja läheb:
2 sidrunit, poolitatud, sisu eemaldatud ja otsest siledaks lõigatud
2-4 kirsstoamtit (sõltub sidrunikoorte suurusest)
mõned basiilikulehed
mozzarellat
soola
pipart


Kuumuta ahi 200 kraadini. Lao sidrunikoored vormi ning pane iga koorepooliku sisse kirsstomat, basiilikut ning mozzarellat. Puista peale soola ja pipart ning küpseta ahjus 15-20 minutit, kuni mozzarella hakkab kergelt kuldpruunikaks minema. Mõni minut enne väljavõtmist võid ahju lülitada ka grillrežiimi peale.


kolmapäev, 12. september 2012

Insalata Caprese nii ja teisiti



Insalata Caprese näol on tegemist minu ajatu lemmikuga. Söön seda pidevalt nii kodus kui tellin ka igal võimalusel Itaalias. Erinevad serveerimisvariandid teevad muidu igapäevase salati teinekord pisut huvitavamaks ja erilisemaks :)

Capri salati põhikoostisained on küpsed tomatid, pühvlimozzarella, hea oliiviõli ja peotäis värskeid lõhnavaid basiilikulehti. Soovi korral ka pisut soola ja värskelt jahvatatud pipart.  Balsamico, erinevad äädikad, pesto, päikesekuivatatud tomatid jmt sinna salatisse tegelikult ei kuulu, küll aga on nende kasutamine üsna levinud.

Aseta tomatid ja mozzarella soovikohaselt taldrikule, puista peale või pane vahele basiikulehti, vala üle oliiviõliga ning maitsesta soola ja pipraga. Serveeri kohe, sest see salat ei lähe seistes paremaks.

pühapäev, 2. september 2012

Kookosene supp avokaadost, porgandist ja õunast


Minu tööpäevadesse sobivad kõige paremini kiirelt valmivad maitsvad toidud värsketest koostisainetest. Ja see supp on vaieldamatult üks nendest. Mõni minut blenderiga tööd ja valmis.

Vaja läheb:
1 suurem avokaado, kooritud
3-4 porgandit, puhastatud
1 õun, südamik eemaldatud ja soovi korral kooritud
poole laimi mahl
1-2 dl kookospiima
1-2 dl vett 


Pane esmalt blenderisse porgandid ja õunatükid ning püreesta nii kaua, kuni oled saanud ühtlase segu. Lisa seejärel kõik ülejäänud koostisosad ning püreesta kõik ühtlaseks. Soovi korral lisa veel vett või kookospiima.

laupäev, 1. september 2012

Šokolaaditoorkook


Pärast seda kui ma olin Vilniuses söönud imehead sametist ja siidist toorkooki, on mul olnud kinnisideeks ise ka samasugust teha. Kuna ma päris õiget retsepti veel leidnud pole, siis katsetasin alustuseks šokolaaditoorkoogiga. Datlidest, viigimarjadest ja mandlitest põhi on mõnusalt magus, šokolaadikreem kergelt mõrkjas, külm ja suussulav.

Vaja läheb:
1 klaasitäis mandleid ja päevalilleseemneid
1 klaasitäis kuivatatud datleid ja tükeldatud viigimarju
1 tl kookosõli
1 tl seesamipastat

1 klaasitäis 2-3 tundi leotatud india pähkleid
1/3 klaasitäit vett
1/3 klaasitäit vedelat kookosõli
1 tahvel (veevannis sulatatud) tooršokolaadi
1/3 - 1/2 klaasi magustajat (agaavisiirupit või vahtrasiirupit)

Põhja jaoks purusta mandlid, püreesta datlid ja viigimarjad ning sega seejärel blenderis mandlid, päevalilleseemned, kuivatatud puuviljad, kookosõli ja seesamipasta ühtlaseks. Suru lahtikäiva vormi põhja ja pane külmkappi.

Täidise jaoks püreesta india pähklid, vesi ja siirup ühtlaseks. Sega omavahel kookosõli ja sulašokolaad. Sega kokku pähkli- ja šokolaadisegu ning vala koogipõhjale. Pane vähemalt 4-5 tunniks külmkappi tahenema.

Idee Nature Insiderist.
 

reede, 31. august 2012

Filmikuu august 2012

Batman, režissöör Christopher Nolan

Brave, režissöör Mark Andrews

Keelatud tants 4, režissöör Scott Speer

Untouchable, režissöör Olivier Nakache

Love and other Drugs, režissöör Edward Zwick

El secreto de sus ojos, režissöör Juan José Campanella
Film kuriteost ja armastusest ja sellest, kuidas Argentiinas mõlemaga toime tullakse. Üks paremaid Argentiina filme, mida ma näinud olen.

Hüvasti, mu kuninganna, režissöör Benoît Jacquot
Mis toimub viimasel ajal prantsuse filmidega? Üks viletsam ja igavam kui teine :(

Life and Debt, režissöör Stephanie Black
Väga hea dokumentaal globaliseerumise mõjudest Jamaica tööstusele ja põllumajandusele.

Raamatukuu august 2012

Nicholas Sparks - Kiri pudelis

Nicholas Sparks - The Choice

Mõttetu raamat. Huvi võiks pakkuda vaid jalgratturitele - võrdlusmomendina, eeskujuna, ideedeks. Õllejoomine vaheldus pedaalimisega ja vastupidi.

Gregory David Roberts - Shantaram (1. osa)
Üks paremaid raamatuid, mida ma viimasel ajal lugema olen sattunud. Keeruline oli käest ära panna kui korra lugema hakanud.

John Grisham - The Litigators
Grishami kohta pettumus. Tavaliselt on ta raamatuid raske käest panna ja enamustega saab veedetud öö kuni varajaste hommikutundideni, aga antud juhul venis lugemine kohe mitme päeva pikkuseks. Ei mingit põnevust.

neljapäev, 30. august 2012

Frittatad lõhe ja kitsejuustuga


Tavapärastele omlettidele ja muudele munaroogadele on mõnusaks vahelduseks väikesed frittatad, kuhu saab sisse pista nii hooajalisi köögivilju kui juustu ja lõhet. Kuna valmivad kiirelt ja on kenad (rääkimata sellest, et maitsvad), siis saab neid pakkuda ka ootamatutele külalistele :)

Vaja läheb:
100 g lõhet
1 väike suvikõrvits (u 150 g) või aedube või lillkapsast
1 väike paprika
u 50 g kitsejuustu
4 suurt muna
1 spl kikerhernejahu
0,5 dl (vahu)koort v vähemalt 3,5 %-ilist piima
kuivatatud v värskeid ürte
värskelt jahvatatud musta pipart
soola



Lõika suvikõrvits (või aedoad või lillkapsas), seemnetest puhastatud paprika ja lõhe väikesteks tükkideks. Riivi juust. Klopi munad, koor või piim ja kikerhernejahu läbi ning maitsesta soolaga. KUi kasutad aedube või lillkapsast, siis keeda või auruta kergelt läbi. Prae köögiviljad pannil keskmisel kuumusel õlis kergelt läbi ning sega lõhe ja juustuga. Jahvata peale musta pipart ja puista ürte. Pane lõhe ja köögiviljad võiga määritud muffinivormidesse ning vala peale munasegu.

Küpseta frittata'sid ahjus 180 kraadi juures ca 25 minutit kuni need on kerkinud, kuldpruunid ja muna hüübinud. Lase u 5 minutit jahtuda, eemalda vormist ja söö soojalt.

Idee jagatud rõõmust.



esmaspäev, 20. august 2012

Summer in the City



Tellitud. Ülejäänud uued ehted on poes :)

pühapäev, 19. august 2012

Tomatised kukeseenetartaletid


Pisut kergem, suvisem ja vahemerelisem variant eelmistest juustuga tartalettidest.

Vaja läheb:
muretainast
kukeseeni
sibulat
õli praadimiseks
hakitud tomatit
parmesani
vutimune
basiilikut 


Kuumuta õli ning pruunista selles kergelt viilutatud sibulat. Lisa kukeseened ning prae kuni seened on krõbedad. Sega seejärel hakitud tomati ja basiilikulehtedega,
Suru muretainas vormidesse ning küpseta eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures 10-15 minutit. Võta välja ning täida kukeseene-sibula-tomatiseguga. Puista peale parmesanilaaste ning pane ca 10ks minutiks uuesti ahju. Löö igasse vormi üks vutimuna ning küpseta veel minut, kuni munavalge on hüübinud. Serveeri värske basiilikuga.

laupäev, 18. august 2012

Kukeseenetartaletid sinihallitusjuustuga


Minu meelest on pisikesi tartalette palju kaunim serveerida kui suurt quiche'i :) Lisaks saab neid teha täpselt nii palju kui on sööjaid nind kõik kohe ahjusoojalt ja lõhnavatena ära süüa.

Vaja läheb:
muretainast
kukeseeni
sibulat
õli praadimiseks
sinihallitusjuustu
pähkleid

Kuumuta õli ning pruunista selles kergelt sibulat. Lisa kukeseened ning prae kuni seened on krõbedad.

Suru muretainas vormidesse ning küpseta eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures 10-15 minutit. Võta välja, kata põhjad sinihallitusjuustuviilude ja praetud kukeseene-sibulaseguga. Kõige peale pane veel üks sektor juustu ning puista hakitud pähkleid.

Pista uuesti ahju ning küpseta veel 15 minutit.
 

teisipäev, 14. august 2012

Tomati-aedoasalat egiptusepärase munaga


Kiirelt ja lihtsalt valmiv, kuid sealjuures väga toitev salat. Koos munaga serveerides piisab ühest portsust eraldi eineks. Mina tegin beirutipärase salati juurde egiptusepärase ülepraetud muna :)

Vaja läheb:
pool kilo aedube
1 sibul, hakitud
2 suurt tomatit, tükeldatud
3 tl balsamicot või sidrunimahla
6 tl oliiviõli
soola
värskelt purustatud pipart
värsket basiilikut
mune (vastavalt sööjate arvule)
võid praadimiseks 


Keeda või auruta aedoad. Keeda munad omale sobivalt. Koori, veereta soola ja pipra sees ning prae sulatatud võis kuldpruuniks.
 
Lase ubadel natuke jahtuda ning sega hulka tomat, sibul ja basiilikulehed. Kastmeks sega õli, balsamico või sidrunimahl, sool ja pipar. Vala kaste salatile, aseta kõige peale muna ning serveeri.


Salatiretsept on Beiruti maitsetest ning munaretsept Araabia köögi radadelt.

kolmapäev, 8. august 2012

Aedviljakarri



Sattusin ükspäev Toompuiestee Ayurveda keskusesse ning tulin sealt ära ühe paki Raita-kastme maitseaineseguga. Kuigi mulle tavaliselt meeldib karrisid ise teha ning mitte kasutada valmissegusid, siis teinekord kui tahaks kiirelt süüa, lähevad sellised segud igati asja ette. Lisasin mõned köögiviljad ja mahejogurtit ning ca 10 minutiga oli lõuna valmis.

Vaja läheb:
peotäis keedetud aedube
jupp tükeldatud suvikõrvitsat
1 väiksem hakitud tomat
2 dl jogurtit
1 tl raitasegu
õli praadimiseks

Kuumuta pannil õli ning pruunista selles suvikõrvits ja aedoad. Lisa tomat ning lase ca 5 minutit haududa. Puista peale raitasegu ning vala jogurt. Sega läbi ning hauta madalal kuumusel aeg-ajalt segades kuni suvikõrvits on pehme.

teisipäev, 7. august 2012

Girl from Ipanema


Omale. Ülejäänud uued ehted on poes :)

esmaspäev, 6. august 2012

Tomatid sumahhiga


Eestimaised magusad tomatid Põlvamaalt, värske küüslauk ema aiast, pisut Kreeka oliiviõli ja sidrunit ning eksootiliseks maitseks sinna juurde sumahhi Lähis-Ida köögist ja kokku valmib sellest kiire ja kerge suvine tomatisalat.

Vaja läheb:
2 tomatit
1 tl sumahhi
2 küüslauguküünt, purustatud koos natukese soolaga
1 sidruni mahl
0,25 klaasi oliiviõli 


Sega kastmeks kokku purustatud küüslauk soolaga, õli, sidrunimahl ja sumahh ning jäta hetkeks maitsestuma. Viiluta tomat ning aseta ühe-kahe kihina taldrikutele. Vala peale kaste ja serveeri kohe.

Retsept on Beiruti maitsetest