laupäev, 27. märts 2010

Vaikne ameeriklane

Graham Greene - Vaikne ameeriklane

Alates Saigonist oli see raamat mu nimekirjas. Täna jõudsin lugemiseni :)

50ndate Vietnamis saavad kokku britt Thomas Fawler ja ameeriklane Alden Pyle, kes erinevate maailmavaadete tõttu satuvad kiirelt konflikti. Esimeseks vastasseisu põhjuseks on siiski Fawleri vietnamlannast elukaaslane, kellesse Pyle hetkega ära armub ning keda ta omale soovib võita.

Raamatu läbivaks teemaks on sekkumine vs. kõrvalseisjaks jäämine. Kui väga ka ei tahaks elust läbi minna vaatlejana, tuleb oluliste teemade puhul varem või hiljem siiski ka seisukoht võtta ning see välja öelda.

Mulle meeldib lugeda raamatuid, mille tegevus toimub mulle tuttavas kohas. Ma tundsin Saigoni soojust ja mootorrataste müra kui Fawler koju kõndis ning nägin inimesi tänaval istumas, kes tema minemist jälgisid :)

Tegemist on 1958 aasta väljaande kordustrükiga. Trükivigu oli häirivalt palju. Kuigi sel ajal võis olla tavaline nimede eestlasele suupärasemaks muutmine, siis uues trükis oleks võinud sellised asjad ära parandada. Näiteks oli Vietnami revolutsionääri ning hilisema presidendi nimi Ho Chi Minh (Hồ Chí Minh) mitte Ho Ši Min.

Kommentaare ei ole: