esmaspäev, 6. veebruar 2012

Araabia köögi radadel: Saudi rahvusroog riisi ja lihaga


Veel enne vabariigi aastapäeva jõuab raamatulettidele Nele, Reelika ja minu koostöös sündinud kokaraamat "Araabia köögi radadel: Egiptuses ja Marokos".

Kabsa on Saudi Araabia rahvusroog, mida valmistatakse loomalihast, eriti lambast, ja basmatiriisist koos erinevate vürtsidega, kuid maitselt ei ole väga vürtsine. Traditsiooniliselt küpsetatakse liha maa sees augus, mis on pealt kinni kaetud, kuid tänapäeval ka tavalisel pliidil potis. Populaarne ka Pärsia lahe äärsetes riikides ja ka neis Egiptuse peredes, kes ise Saudis elanud või töötanud.

Siinne kabsa on liha ja ümarateralise riisiga variant, värskest kokaraamatust leiad kana ja basmatiriisiga versiooni.


Vaja läheb:
½ kg veise- või lambaliha kondiga tükki
2 spl õli
1 sibul, sektoriteks lõigatud
3 loorberilehte
10 pipratera
5 kardemoniseemet
1 ½ spl soola

3 ½ tassi lihapuljongit

2 tassi riisi, pestud ja vees leotatud

2 spl õli
½ sibulat, hakitud
1 tomat, hakitud
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
½ tl kurkumit
½ jahvatatud muskaatpähklit
1 tl jahvatatud kardemoni
1 kuivatatud laimipoolik
4 nelgitera
2 väiksemat kaneelikoore tükki
1 loorberileht
3 vürtspipart
3 kardemoniseemet

Lõika liha suuremateks kuubikuteks. Prae 2 supilusikatäies õlis sibulasektorid, tõsta peale lihatükid ja pruunista. Vala üle kuuma veega, lisa loorberilehed, pipraterad, kardemoniseemned ja sool ning keeda umbes 1-2 tundi kuni liha on pehme, tõsta liha potist taldrikule ja kurna puljong eraldi kaussi.

Pruunista õlis hakitud sibul, kuni sibul on kergelt kuldne ja lisa tomatikuubikud, sega ja kuumuta veel veidi. Lisa segule jahvatatud vürtsköömned, kurkum, jahvatatud muskaatpähkel ja jahvatatud koriander, sega ja kuumuta veidi.
Vala peale 3 ½ tassi liha keetmisel tekkinud puljongit ja lase keema tõusta. Vala keevasse puljongisse 2 tassi vees leotatud basmatiriisi, millelt on vesi kurnatud, ja tõsta peale ka keedetud lihakuubikud, sega läbi ja lase keema tõusta. Lisa segule kuivatatud laimipoolik, nelgiterad, kaneelikoor, loorber, vürtspipar ja kardemoniseemned.
Keeda keskmisel tulel kuni puljong on riisi imendunud, umbes 10 minutit, tõsta riis püramiidilaadselt kuhja ja alanda kuumust ning hauta veel umbes 5 minutit, kuni riis on pehme.
Serveeri koos kurgi-jogurti-mündi salatiga.

pühapäev, 5. veebruar 2012

Oh, you're rich :)


Ühe Nepali ehtemüüja valikus jäi mulle silma imeliselt kirju, suur ja raske ahhaadist kaelakee. Müüja esimene hind, 1000 ruupiat (ca 165 krooni) oli selline, et ma esimene hetk ei osanud nagu allagi hakata kauplema. Lõpuks leppisime 400 ruupia (65 krooni) peale kokku ja Nepali hindu vaadates olin ikkagi üle maksnud. Järgmises peatuskohas üritas järgmine müüja mulle järgmisi ehteid müüa ning küsis ühtlasi kui palju ma oma juba kaelasoleva ahhaatkee eest maksin. Kui ma ütlesin summaks 300 ruupiat, oli müüja reaktsioon aus "Oh, you're rich!" :) Igal juhul selgus aja jooksul, et kee on minu jaoks siiski ebasobiva pikkusega ning nii ma seda eriti kandnud ei olnudki. Ning mõni päev tagasi otsustasin selle lõpuks omale sobivamaks ning lühemaks teha. Tulemus sai täitsa kena :)

Pildil olevad kõrvarõngad on broneeritud või müüdud ja ülejäänud uued ehted on poes :)

pühapäev, 29. jaanuar 2012

Herned ja mesilased


Endale, tellitud, broneeritud. Ülejäänud uued ehted on poes :)

laupäev, 28. jaanuar 2012

Matchaküpsised


Krõbedate matchaküpsiste jaoks läheb vaja:
225 grammi pehmet võid
1 dl tuhksuhkrut
6 dl jahu
1/4 tl küpsetuspulbrit
pisut soola
vanillisuhkrut
10 grammi matchapulbrit
hakitud pistaatsiapähkleid


Vahusta toasoe või suhkruga. Sega jahu, küpsetuspulber, sool, vanillisuhkur ja matchapulber omavahel ning seejärel võisegu hulka. Sõtku kuni tainas käte küljest lahti tuleb ja jäta see pooleks tunniks külmkappi.
Veereta taignast pallid, aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile ning vajuta laiaks. Kaunista küpsised pistaatsiaga ning küpseta 170 kraadi juures 8-10 minutit. Tõsta seejärel jahtuma.

Algne küpsisteretsept on Nelelt, ise lisasin matcha :)

reede, 27. jaanuar 2012

Pomeli-krevetisalat

Link
Poed ja turud on täis suuri pomeleid ning mul oli isu millegi kerge, kuid samas vürtsika ja soojendava järele. Võtsin turult pomeli, poest krevetid ja lambasalati, kodust kõik muu vajamineva ning serveerimisidee Juci blogist. Thai Foodi kodukalt otsisin retsepti ning kohaldasin seda vastavalt sellele, mida mul parajasti kodus oli.

Vaja läheb:
pool pomelit
6-8 krevetti
pool väikest kurki või pool avokaadot
1 spl viilutatud sibulat
värsket piparmünti
värsket koriandrit
pool punast paprikat
1 spl hakitud pähkleid

Kastmeks:
poole laimi mahl
pisut kookospiima
1,5 spl kalakastet
0,5 spl sojakastet
1-2 spl pruuni suhkrut või palmisuhkrut
0,5 spl tšillikastet

Lõika pomel pooleks ning eemalda sisu. Puhasta viljaliha nahkadest ning lõika tükid väiksemaks. Haki paprika ja kurk või avokaado. Rebi piparmünt ja koriander väiksemaks ning sega kõik koostisained kokku.

Kastme jaoks sega kõik koostisained omavahel kuni suhkur on sulanud. Vala kaste salati peale. Serveeri pomelikoorest.

neljapäev, 26. jaanuar 2012

Crema Catalana

Minu lemmikmagustoit, mida ma Barcelonas alati söön. Kuna Crema Catalana ei ole niivõrd paks ega rammus kui Crème brûlée ning lisaks on tal õrn tsitrusemaitse, siis on vahest tunne, et ma võin seda magusat kreemi krõbeda karamellikattega lõputult süüa :)

Vaja läheb:
2 dl vahukoort
1 vanillikaun
1 apelsin
0,5 dl piima
2-3 munakollast
25-50 g suhkrut


Kuumuta rõõsk koor, poolitatud vanillikaun, apelsinimahl ja riivitud koor keemiseni.
Sega piim, munakollased ja suhkur. Kalla peale kuum kooresegu, kastet pidevalt segades. Kurna segu läbi sõela ja kalla madalatesse portsjonvormidesse.
Küpseta 90-kraadises ahjus 20-30 minutit, kuni kreem on hüübinud. Lase jahtuda, puista peale suhkrut ning põleta see leeklambiga kiirelt karamelliseks.

Kogusest tuleb kuus väiksemat portsu.

Retsepti võtsin nami-namist.

kolmapäev, 18. jaanuar 2012

Toast

Toast, režissöör S.J. Clarkson

Järjekordselt on tegemist filmiga, mille nime ma kuskilt "üles korjasin", mäletamata, mis kohaga tegemist oli.

Nigel kasvab 60ndate Inglismaal üles kodus, kus ema suurimaks kokandussaavutuseks on röstsai võiga. Perekonna kogu ülejäänud menüü moodustavad soojendatud purgitoidud. Kui isa peale ema surma koju uue naise toob, siis tekivad nende lauale ka päristoidud. Kui Nigel hakkab ka ise toitu valmistama, näeb kasuema selles vaid konkurentsi. Esimesel võimalusel lahkub Nigel kodust ning sukeldub restoranimaailma.

esmaspäev, 16. jaanuar 2012

The Girl with the Dragon Tattoo

The Girl with the Dragon Tattoo, režissöör David Fincher

Minu meelest oli see suht üks-ühele originaalversiooni järgi tehtud, lihtsalt tegevust õige pisut kärbitud. Hämmastaval kombel oli originaalil õnnelikum ja ilusam lõpp kui Hollywoodi versioonil.

reede, 13. jaanuar 2012

Mango kookosriisiga

Veel eelmise aasta lõpus jõudis minu riiulisse ja kööki Juci "Samba, sake ja tšillikaun", mille ma kohe ka läbi lugesin. Kuna raamat oli täiendatud rohkete retseptidega erinevatest maadest, siis otsustasin esimese asjana kookoseriisi ja mango kasuks, endal värskelt meeles hiljuti Barcelona Tai restoranis söödud täpselt sama magustoit.

Vaja läheb:
200 ml kleepuvat riisi
100-125 ml kookospiima
50 gr suhkrut
soola
küpset mangot
1 spl röstitud seesamiseemneid


Loputa riis, leota seda kaks tundi ning seejärel keeda või auruta tavapäraselt. Sega kookospiim suhkru ja soolaga, kuni need on sulanud. Vala segu riisile ning sega korralikult läbi. Kata kauss toidukilega ning jäta ca 10 minutiks seisma. Koori ja viiluta mangod.

Serveeri mangod koos kookoseriisiga ning raputa peale seesamiseemneid.

neljapäev, 12. jaanuar 2012

Krevetid tšilli-apelsinikastmes

Mahlased magus-vürtsikad krevetid, millele lisatud piparmünt annab värskust, tšilli tulisust ja apelsinimahl magushapukat maitset.

Vaja läheb:
1 kimp värsket koriandrit
1 küüslauguküüs
jupp ingverit
2 spl oliiviõli
ca 200 gr suuri kooritud krevette
ühe apelsini mahl
1 spl heledat sojakastet
1 tl maisitärklist
vastavalt soovile head tšillikastet
mõned piparmündilehed
4-5 hakitud šampinjoni
1 hakitud tomat


Püreesta blenderis koriander, küüslauk, ingver ja 1 spl õli. Sega hulka krevetid ning jäta ca tunniks maitsestuma.
Sega apelsinimahl, sojakaste ja maisitärklis ühtlaseks. Lisa tšillikaste ja piparmünt ning jäta seisma.
Kuumuta pannil õli ning prae selles šampinjone, kuni need on kuldpruunid. Lisa tomatid ning hauta mõni minut. Lisa apelsinikaste ja sega, kuni kaste pakseneb. Sega hulka krevetid koos marinaadiga ja lase veel pool minutit haududa. Serveeri kohe riisiga.

Algse retsepti võtsin Vokiroogadest ja kohendasin seda omale sobivamaks :)

kolmapäev, 11. jaanuar 2012

Jerk tüüpi kanafileeribad


Lappasin, nagu tavaliselt, Jamie 30-minuti raamatut, et leida midagi väheste komponentidega ja lihtsat lõunaks :) Silma hakkas tema "hullult hea Jerk-kana" ning otsustasin sealt kombineerida omale jerk-kastme ning kasutada seda kiireks marinaadiks.

Vaja läheb:
2 kanafileed
1 spl mett
1 sibul
5-6 nelki
pool tl värvilist jahvatamata pipart
3 spl siidriäädikat
sobivas koguses head tšillikastet
2 küüslauguküünt
kardemoniseemneid


Püreesta kõik peale kana blenderis. Lõika filee ribadeks ning jäta marinaadi sisse pooleks kuni kaheks tunniks. Prae seejärel kana koos marinaadiga kuni kana on ilus kuldpruun ning läbi küpsenud. Serveeri valge riisiga.

teisipäev, 10. jaanuar 2012

Martsipani-jõhvikakringel

Mõnusalt martsipanine kringel pistaatsiate ja hapukate jõhvikatega maitseb pidupäevaselt ja on oma heleda saia seest paistvate roheliste pähklite ja punaste marjadega ka silmale ilus vaadata :)

Vaja läheb:
250 ml piima
1 spl kuivpärmi
1 dl suhkrut
0,5 tl soola
100 gr võid
1 suurem muna
450-500 gr jahu
5 kupra jagu purustatud kardemoniseemneid
määrimiseks muna

200-300 gr martsipani
100 gr pehmet võid
200 gr jõhvikaid
tuhksuhkrut


Sega pärm natukese jahuga ning seejärel piimaga. Sega juurde umbes pool ülejäänud jahukogusest ja sega tainas ühtlaseks. Lase kerkida soojas kohas 20-30 minutit.
Lisa eelkergitusele suhkruga kergelt vahustatud munakollased, sool, kardemon ning ülejäänud kogus jahu. Pidevalt sõtkudes lisa ka järk-järgult pehme või sulatatud või.
Sõtku kuni tainas on ühtlane, läikiv ning lööb käte ja kausi küljest lahti.
Kata rätiku või toidukilega ning jäta sooja kohta kerkima kuni selle maht on vähemalt kahekordseks kerkinud.
Kerkinud tainas kalla ettevaatlikult jahusele töölaulale ning rulli tainarulliga õrnalt vajutades kringlitainas ühtlaseks ristkülikuks.

Riivi külmkapikülm martsipan. Määri pehme või lahtirullitud kringlitaignale. Kata see riivitud martsipani, jõhvikate ja pistaatsiatega. Keera tainas rulli ja lõika pikkupidi keskelt pooleks nii et ülemine ots jääb lahti lõikamata. Keera ribasid vaheldumisi üksteise peale nii,et täidisega pool jääb väljapoole. Vormi palmikust kringel, tõsta see ahjuplaadile ning jäta sooja kohta vähemalt pooleks tunniks kerkima. Määri kerkinud kringel lahtiklopitud munaga ning tõsta eelkuumutatud ahju 180-200 kraadi juurde ca 25 minutiks küpsema.

Valmis kringlile puista tuhksuhkrut.

Retsepti võtsin Ise tehtust. Hästi tehtust ja muutsin täidist endale pisut sobivamaks :)

esmaspäev, 9. jaanuar 2012

Minu maailma maitsed

Minu maailma maitsed ja lemmikud minu köögist läbi paari viimase aasta. Kuigi ma üldiselt panengi üles valdavalt retsepte, mis mulle omale on väga meeldinud, siis alati on neid, mida ma teen ikka ja jälle. Ja oma üllatuseks avastan tihtipeale ka seda, et mõni kunagine lemmik on vahepeal sahtlipõhja ununenud :)

Talvehommikutel, kus akna taga sajab lund ning mingeid erilisi plaane ei olegi, saab võtta rahulikult ning teha omale vürtsikad mehhikopärased munad tomatikastmes ja värskete tortilladega. Mõnusalt mahlane suutäis on suur ja toitev ning kõht enne õhtut tühjaks minna ei tohiks :)
Suvehommikutesse, kus päike särab akna taga, kõik on roheline ning kohe tahaks kuhugi välja saada, sobivad erinevad pannkoogid ning kui tahaks midagi eriti pühapäevast, siis kaiserschmarrn. Ricottapannkoogid on paksud, mahlased ja sidrunilised ning kohevad õunapannkoogid meenutavad lapsepõlve.


Minu kuuma ilma lemmikud on jääkülmad limonada ja India mündijook ning pisut jahedamasse ilma sobivad mango- ja kardemonilassi.


Minu lemmikud juhul kui keegi tuleb kas ootamatult külla või ei ole aega pikalt sööke ette valmistada. Hummuse komponendid on mul alati kodus olemas. Suviselt värske ja kerge hernepesto ning kreemine guacamole on ka alati kindla peale minekud. Baba ghanoush on mõnusalt köögiviljane ning kerge pähklimaitsega ning rukola-fetakreem sobib hästi suuremale seltskonnale, sest on pisut tugevama maitsega ning pigem süüakse korraga vähem.


Ja minu lemmikud - supid :) Ma olen täiesti sõltuvuses vürtsikatest Tai suppidest ning sügisesel ajal ei ole midagi paremat sametistest porgandi- või kõrvitsasuppidest. Tilga mee, lusikatäie kitsejuustu või natukese ingveriga. Koorene maisisupp on kiirelt valmiv magus-vürtsikas supp Mehhikost ning lambaliha-läätsesupp toitev ja hapukas-vürtsikas araabiapärane supp. Ja kuumadesse suvedesse ei sobi midagi paremini kui jäine gazpacho.


Minu pikaajalised lemmikud ning ka sõprade poolt korduvalt heakskiidetud - tomati-sinepipirukas ja kergelt krõmpsuvate sparglitega aedvilja-plaadipirukas. Lisaks sügisene taldrikutäis praetud sirmikuid pecorinolaastudega ning ahjus küpsetatud tomatid mozzarella ja munadega.


Eelmise suve leid ja lemmik - Jamie Oliveri sidrunipasta. Imeliselt kerge ja sidruniline ning lihtne valmistada. Ma olen katsetanud väga erinevaid risottosid, aga lemmikuteks on jäänud köögiviljane paprikarisotto ning värske laimirisotto. Ka dal bhat kuulub minu toitvate ja lihtsate lemmikute hulka.


Pardikoiva-confit'd on keeruline üle trumbata, see on nii mõnusalt pehme ja suussulav. Aga kui ei ole aega kolm tundi liha valmimist oodata, siis mu lemmikkana on tehtud apelsini ja jõhvikatega, maitseb kergelt magushapu ning jääb väga mahlane. Aasiapärased kana tikka masala ning kana kookoskastmes suvikõrvitsaga on samuti lihtsad valmistada ning maitsevad kreemikas-vürtsiselt. Kergem variant kanast on marokopärane sidrunikana oliividega.


Värsked kevadrullid lähevad alati käiku, kui on soov süüa midagi kerget ja värsket. Kombinatsioon vürtsikast magushapust kastmest, krevettidest või kalast, salatist, kurgist ja maitsetaimedest on kindla peale minek ning sobib igasse aastaaega. Sellesama kerge toiduga haakub ka sidrunheinakastmes grillitud kala. Talvistel nädalavahetustel, kui on rohkem aega, võib ette võtta momode või dolmade tegemise. Aega kulub üksjagu, aga tulemus on kahtlemata seda väärt. Sama käib ka isetehtud leiva kohta. Kambodžast pärit luc lac ehk raputatud liha praemunaga valmib kiirelt ning maitseb hästi. Tortillade kohta saan öelda vaid, et peale seda kui ma sain maitsta koduseid tortillasid, ei ole ma poeomi enam valmis sööma. Nende valmistamine nõuab küll pisut ettevalmistust ja aega, aga tulemus on masstoodangust võrreldamatult parem. Ja alati igale lauale sobivad kergelt grillitud sparglid hea singiga.


Lihtsamad koogid nagu sidruniruudud, portugali kreemikoogid, araabiapärane saiapuding ja šokolaadivulkaanid on just need koogid, millega muljet avaldada :) Valmivad kiirelt ja maitsevad täiesti suurepäraselt. Hea nii tööpäevaõhtuti külalistele pakkuda kui külla minnes kaasa võtta. Mehhiko traditsiooniline kolme piima kook, pastel de tres leches valmib küll ajaliselt pisut kauem, aga pole samuti midagi keerulist ning sobib minu meelest erakordselt hästi just mõnda kevadisse nädalavahetusse :) Klassikaline keeks on see, mida me mäletame oma lapsepõlvest ning mis kipub kohe ahjusoojalt otsa saama. Erilised lemmikud on ka esimestest rabarbritest valmiv kreemine rabarbrikook ning brändi-vahukoorega siirupine õunakook sügisõhtusse. Ma pole kunagi olnud suurem asi küpsisesõber, aga need kergelt vürtsikad, rohke kardemoniga, seest pehmed ja pealt karamellised kõrvitsaküpsised võlusid mind hetkega :)


Isetehtud jäätisest ei saa üle ega ümber, olgu selleks siis magus ja pistaatsiane kulfi või suviselt jäine tsitrusesorbett. Viimaste aastate jõululemmikud on ploomid šokolaadis ning õunaajahitt ahjuõunad iirisekastmes. Suveõhtutesse sobivad ülikiirelt valmiv magustoit brie juustust ja vahtrasiirupist ning kerge rabarbritapiokipuding. Karge piparmünt ning magus ja mahlane ananass moodustavad koos mõnusa salati Tai õhtu eelroaks ning aasiapärane masalajogurt puuviljadega sobib igasse aastaaega.


Kui on soovi pakkuda midagi tõeliselt erilist, kreemist ja head... Minu absoluutsete lemmikute hulka kuuluvad rohkest toorjuustust valmiv jõhvikatort ning kakaobeseerull jõhvika-mascarponetäidisega. Need on mõlemad nii kreemised, nii rammusad ja nii ... head :) Tiramisu on samuti kindla peale minek, selle vahuline kreem ning kohvi- ja konjakimaitselised biskviidikihid koos tassitäie espressoga ei jäta ühtegi külalist ükskõikseks. Key lime pies on koos hapukas laimikreem, šokolaadine põhi ning kohev munavalgevahukiht. Ja kergemaks tordiks sobib hästi mangotort.

esmaspäev, 2. jaanuar 2012

Kinoaasta 2011

127 hours
Autod 2
Black Swan
Halb õpetaja
Ilusad valed
Johnny English Reborn
Kariibi mere piraadid: Võõrastel vetel
Kuidukuma, osa 1
Midnight in Paris
Mis su number on?
Nakkus
New Year's Eve
No strings attached
Pohmakas II
Punamütsike
Rio
Rumal, pöörane armastus
Rummipäevikud
Saabastega kass
Saatuse büroo
Smurfid
Something borrowed
Soul Kitchen
Starbuck
Südametemurdja
The King's Speech
Tourist
Vesi elevantidele
Üks päev

2011 kinokülastused :) 29 filmi, neist 1 PÖFFilt, 4 käisin Artises vaatamas, 1 CC Plazas ja 23 Solarises. 5 filmi olid 3D. Väga meeldisid filmid Üks päev, Turist, Kuninga kõne, Soul Kitchen, Rio ja Midnight in Paris.

pühapäev, 1. jaanuar 2012

Raamatuaasta 2011

Allan Keian - Otsetee paradiisi
Allan Keian - Puhtsüdamlik ülestunnistus
Andres Herkel - Aserbaidžaani kirjad
Anna Gavalda - Consolation
Anna-Maria Penu - Kes kardab Aafrikat?
Anthony Bourdain - Avameelselt köögist
Anthony Bourdain - Koka rännakud
Anuradha Roy - Lootusetu igatsuse atlas
Berit Renser, Terje Toomistu - Seitse maailma
Bill Bryson - Ei siin ega seal
Bill Bryson - I'm a Stranger Here Myself: Notes on Returning to America After 20 Years Away
Brigitta Davidjants - Ida läänepiiril. Türgi, Armeenia, Gruusia
Carlos Fuentes - Artemio Cruzi surm
Dagmar Raudam - Minu Gruusia
Dick Francis - Longshot
Elif Shafak - The Bastard of Istanbul
Erle Stanley Gardner - Kärssava kupli juhtum
Ester Laansalu - Minu Kreeka
Frank Schreider ja Helen Schreider - La Tortuga
Guillermo Martínez - Märkamatud mõrvad
Jaan Martinson, Kristina Šmigun-Vähi - Kristina
John Grisham - Confession
John Grisham - Theodore Boone: Kid Lawyer
John Humphrys ja Christopher Humphrys - Sinine taevas ja mustad oliivid
Juta Raudnask – Samba, sake ja tšillikaun
Kaja Kahu - Minu Guatemala
Karl Pilkington - Happyslapped by a Jellyfish
Kazuo Ishiguro - Never Let Me Go
Krister Kivi - Eesti maja
Leonora Peets - Maroko taeva all
Liisi Lõo - Minu Tšiili
Mae Lender - Minu Taani
Manona Paris - Minu Moskva
Margot Roose - Minu Amsterdam
Mart Laar, Andres Herkel - Kuuba südames
Max Goldt - Vom Zauber de seitlich dran Vorbeigehens
Meeli Lepik - Minu Omaan
Mihhail Veller - Legendid 2
Mihhail Veller - Nevski prospekti legendid
Nicholas Sparks - At First Sight
Nick Hornby - Julia, alasti
Olev Remsu - Islam ja diktatuurid, Venemaa ja Kesk-Aasia
Peter Mayle - Prantsuse naudingud
Ragne Jõerand - Minu Bollywood
Robert P. Parker - A Savage Place
Roy Strider - Punane ja must
Sara Gruen - Water for Elephants
Schapelle Corby, Kathryn Bonella - Elu ilma homseta
Sigrid Suu-Peica - Minu Horvaatia
Stefanie Zweig - Nirgendwo in Afrika
Sue Monk Kidd - Mesilaste salajane elu
Tara Janzen - Crazy Sweet
Tarmo Jõeveer - Minu Haiti
Tiina Sepp - Peregrina päevik
Tom Stone - Suvi Kreeka tavernis
Vahur Afanasjev - Minu Brüssel
Victoria Thompson - Murder in Little Italy
Viivi Luik – Varjuteater

Kokku sai eelmisel aastal loetud 58 raamatut, neist reisiraamatuid oli 29, toiduga seonduvaid 5, poliitilisi, ajaloolisi, ühiskonnakriitilisi või religiooniga seonduvaid 9. Lemmikud on boldis :)

laupäev, 31. detsember 2011

Raamatukuu detsember 2011

Liisi Lõo - Minu Tšiili
Juta Raudnask - Samba, sake ja tšillikaun
Earl Stanley Gardner - Kärssava kupli juhtum
Mart Laar, Andres Herkel - Kuuba südames
Kazuo Ishiguro - Never Let Me Go

neljapäev, 29. detsember 2011

Saabastega kass

Saabastega kass, režissöör Chris Miller

Ma satun pidevalt mõtlema, et kellele need tänapäeva animatsioonid mõeldud on - sisu on lapselik, samas naljad ja temaatika suuremalt jaolt kahemõttelised.

Elephants remember


Tellitud, omale, uue omaniku leidnud :) Ülejäänud uued ehted on poes.

Isetehtud jõulud :)

reede, 23. detsember 2011

Kõrvitsa-hurmaasalat kanaga


Sügiseselt kirju ja suviselt kerge salat.

Vaja läheb:
kõrvits
hurmaa
kirsstomatid
kanafilee
oliiviõli
soola
laimimahla
mett
kardemoni
vürtsköömneid
tšillipulbrit või -kastet


Puhasta kõrvits ja lõika kuubikuteks. Soojenda praeahi 220 kraadini. Pane kõrvitsakuubikud ahjuplaadile, nirista peale oliiviõli ja raputa pisut soola. Pane kõrvits grilli alla ning küpseta, kuni tükid on pehmed ja kuldpruunid.

Pruunista kanafileed võis, maitsesta soolaga, vala peale pisut vett ning jäta hauduma kuni fileed on läbi küpsenud.

Koori ja haki hurmaa ning poolita kirsstomatid. Haki kanafileed.

Kastme jaoks sega kokku õli, mesi ja laimimahl, lisa sool, vürtsköömned, purustatud kardemon ja tšilli. Aseta taldrikule kõrvitsakuubikud, hurmaatükid, tomatipoolikud ja kana ning vala üle kastmega.

Kõrvitsa-kastanipüreesupp


Minu kööki jõudis Minu Kokaraamat. Mulle meeldivad sellised kokaraamatud, kus on lahedaid retsepte kogu maailmast, mis on Eestis enne raamatussejõudmist läbi tehtud ja siinsetes oludes toimivad. Kõrvitsa-kastanipüreesupp on pärit Urmas Väljaotsa Pariisi retseptikogust, minupoolsete täiendustega.

Vaja läheb:
10-15 kastanit
500 grammi kõrvitsat
1 sibul
pipart
soola
vürtsköömneid
mett

Kõigepealt kastanitest. Et saada Eestis kokku 15 kastanit, tuleb tõenäoliselt neid soetada ca 60, sest minu Solarisest ostetud pakist, kus oli 16 kastanit, kõlbas süüa vaid 4 või 5. Kõik ülejäänud olid kas täiesti mädanenud või hallitanud.

Pese kastanid ja tee otsa noaga ristipidi sisselõiked. Pane kastanid potti ja keeda ca 20 minutit, kuni kastanid on pehmed. Jahuta ja koori. Puhasta kõrvits ja lõika kuubikuteks. Pane potti, kata napilt veega ning keeda pehmeks. Püreesta koos keeduveega ning keeda madalal kuumusel kuni püree on piisavalt paks. Purusta kastanid kahvliga peeneks ning lisa kõrvitsapüreesse. Maitsesta supp soola, pipra, vürtsköömne ja natukese meega.

esmaspäev, 19. detsember 2011

Kuuba südames

Mart Laar, Andres Herkel - Kuuba südames

Laari ja Herkeli ülevaade Kuuba lähiminevikust ja hetkeolukorrast. Laar räägib üldisest poliitilisest ja majanduslikust olukorrast kõrvaltvaatajana, ta ei ole kunagi Kuubale pääsenud. Herkel kirjeldab viie päeva jooksul Havannas toimunud kohtumisi.

Ma ei ole kindel, et see oli hea mõte need kaks lugu ühte raamatusse panna, niivõrd erinevad olid nende kirjastiilid. Niivõrd palju parem oli Laari sulg.

Amber Love


Endale, kingituseks, tellitud :)

pühapäev, 18. detsember 2011

New Year's Eve

New Year's Eve, režissöör Garry Marshall

Romantiline aastalõpu meelelahutus :)

laupäev, 17. detsember 2011

Never Let Me Go

Kazuo Ishiguro - Never Let Me Go

Eelmise aasta PÖFFil käisin selle raamatu põhjal valminud filmi vaatamas. Kuigi ma filmi näinuna olin lugejale mõeldud infost pidevalt sammu ees, oli raamat siiski hea. Ka raamatu meeleolu oli teistsugune. Kui filmis oli algusest peale selge, kellega tegemist on, mis tulevikus saab ja miks see kõik toimub, siis raamatus anti lugejale infot jaokaupa. Nagu ka raamatutegelastele endile: "Meile öeldi ja meile ei öeldud".

esmaspäev, 12. detsember 2011

Klassikaline keeks

Sel suvel hakkas minu lauale jõudma maitseid Egiptusest. Minu üllatuseks ei olnud need, nagu ma oleksin araabia köögist eeldanud, vürtsised ja rammusad vaid pigem kerged ja vahemerelised. Erandiks vaid nende koogid ja maiustused, mis on tõeliselt magusad :) Keeks on Egiptuses kõige tavalisem kook, mida igapäevaselt tee kõrvale pakutakse. Minu jaoks meenutas see eelkõige lapsepõlvest tuttavat klassikalist keeksi, mis kõige paremini maitseb teisel-kolmandal päeval.

Vaja läheb:
3 tassi jahu
1 tl küpsetuspulbrit
225 grammi toasooja võid
1,5 tassi suhkrut
vanilli
3 muna
pool tassi piima
soovi korral: marju või martsipanitükke või riivitud tsitruselise koort või mahla

Sega jahu ja küpsetuspulber.

Vahusta toasoe või suhkru ja vanilliga, lisa ükshaaval munad ja pidevalt segades jahu. Sega juurde ka piim ja soovi korral lisandid.

Vala tainas võitatud ja riivsaiaga ülepuistatud vormi ning küpseta 170 kraadi juures 50 minutit kuni keeks on kuldpruun ja läbi küpsenud.

Retsepti sain Nelelt :)

pühapäev, 11. detsember 2011

Rummipäevikud

The Rum Diary, režissöör Bruce Robinson

Täpselt see, mida ma ühelt Johnny Deppi filmilt ootasin - rohkelt absurdi, alkoholi ja meelelahutust. Ja kiirust, kus üks hetk hakkab kõik toimuma peadpööritava kiirusega.

Filmis oli ilusat loodust, Puerto Rico külaelu, korruptsiooni ja selle vastu väljaastumist, armastust, rohkelt rummi ja ilusaid naisi. Ma läksin seda vaatama ilma igasuguse taustainfota, peale teadmise, et tegemist on tõestisündinud lool põhineva teosega ja seega oli aeglane sissejuhatus täiesti omal kohal. Hilisem tegevus tegi tasa ka sissejuhatuse :)

pühapäev, 4. detsember 2011

Raamatukuu november 2011

Elif Shafak - The Bastard of Istanbul
John Grisham - Confession
Allan Keian - Puhtsüdamlik ülestunnistus
Allan Keian - Otsetee paradiisi
Stefanie Zweig - Nirgendwo in Afrika

neljapäev, 1. detsember 2011

Koidukuma, osa 1


Minu jaoks on see täielik müstika, kuidas on võimalik kaks tundi nii vähese tegevusega sisustada. Kohutavalt pikk, veniv ja igav.