teisipäev, 30. august 2011

Limonmisu

Minu armastus tiramisu vastu sai alguse teisest portsust. Esimese sõin õnnetul kombel Controventos, kus mulle jäi algselt ekslik mulje, et tiramisu ongi kuivavõitu maitsetu tordilõik. Läks mõnda aega mööda, enne kui ma katsetasin ise tiramisu tegemist ja sõin seda seega teist korda. Tegin tookord klassikalist tiramisut espresso, brändi ja rohke kreemiga. Vaatamata sellele, et ma kasutasin ettenähtud savoiardi asemel keelekese küpsiseid (tõenäoliselt tingis selle toona Rimis valitsenud kaubapõud), oli tulemus mõnusalt värske, kohvist mahlaste küpsiste ja õhulise kreemiga. Sellelesamale retseptile jäin ma truuks pikaks ajaks :) Vaid keelekese küpsised said asendatud õigetega. Hiljuti sattusin aga Swirl and Scramble'is nägema limoncelloga tiramisu retsepti, mis tundus hea mõte proovimiseks. Võtsin üht-teist tema retseptist, osa oma klassikalise tiramisu retseptist, lisasin veel rohkem sidrunit ning tulemuseks oli mõnusalt hapukas sidrunimagustoit :)


Vaja läheb:
2 sidrunit, mahl ja riivitud koor
200 ml vett
50-100 ml suhkrut (vastavalt maitsele)
ca 25 savoiardi küpsist
5 cl limoncellot
2 munakollast
50 ml suhkrut
250 gr mascarponet
100 ml vahukoort
pool tl vanillisuhkrut või 1 tl vanilliekstrakti
3 tl hakitud pistaatsiapähkleid


Vala sidrunimahl, vesi ja suhkur potti, lase keema tõusta ning keeda kümmekond minutit. Jäta jahtuma.
Vahusta munakollased koos 50 ml suhkruga tugevaks vahuks ning sega hulka mascarpone, pool limoncellost, riivitud sidrunikoor ja vanill. Vahusta eraldi nõus vahukoor ning sega ka see ettevaatlikult munasegu sisse.
Sega jahtunud sidrunisiirupi sisse ülejäänud limoncello, kasta saadud segu sisse ükshaaval pool savoiardi küpsistest ning kata nendega vormi põhi. Pane küpsistele pool kreemist ning seejärel teine kiht sidrunisiirupilisi savoiarde. Määri peale ülejäänud kreem. Kata vorm kilega ning jäta vähemalt üheks ööks külmkappi.
Enne serveerimist puista peale hakitud pistaatsiapähkleid.

Kommentaare ei ole: