esmaspäev, 18. oktoober 2010

Pähklite ja kuivatatud puuviljadega karri


See maitseb nagu pidupäevakarri ning selle tegemine võtab aega ca kaks-kolm tundi, oleneb puuviljade leotamise ajast. Mina võtsin selle karri tegemiseks hoogu vähemalt aasta aega. Aga tulemus maitses nii eriliselt, et olen seda valmis uuesti tegema, kui sõbrad valmimist kannatavad oodata :)

Vaja läheb:
100 gr kuivatatud aprikoose
100 gr kooritud mandleid
75 gr pistaatsiapähkleid
100 gr india pähkleid
75 gr kreeka pähkleid, tükeldatud
100 gr seemneteta kollaseid rosinaid

300 gr maitsestamata jogurtit
4 spl õli
3 spl ghee'd
3 spl kohvikoort

soola
pool tl jahvatatud valget pipart
1 kaneeli- või loorberileht
jupp kaneelikoort
3 tk nelki
4 rohelist kardemoni
1 tl koriandripulbrit
pool tl vürtsköömnepulbrit
1 tl tšilli- või paprikapulbrit
1/4 tl garam masala't

3 keskmist sibulat, peeneks hakitud
1 cm jupp ingverit, hakitud
4 küüslauguküünt, hakitud
4 rohelist tšillit, hakitud
2 tomatit, hakitud

Leota aprikoose 1,5 h vees (mina panin ca tunniks sooja vette). Leota mandleid ja pistaatsiapähkleid (mina kasutasin kohalike olude tõttu metspähkleid) tund aega kuumas vees. Koori ning pane leotusvesi karris kasutamiseks kõrvale. Jahvata pooled india pähklid ning lisa pisut vett, et valmistada pasta. Sega jogurt 1/4 tl soola ning valge pipraga.

Kuumuta pannil õli, lisa kaneelileht, kaneelikoor, nelk ja purustatud kardemon. Lisa sibul ja prae ca 20 minutit, kuni see on keskmiselt pruun. Lisa ingver, küüslauk ja tšilli ning prae 5 minutit, kuni sibul on tumepruun. Toidu maitse ja väljanägemise jaoks on oluline, et sibul oleks tumepruun, piimaga kohvi värvi.

Lisa koriandripulber ja prae 3-4 minutit, seejärel lisa vürtsköömnepulber ja punane tšilli. Sega pidevalt. Ca 1 minuti pärast lisa tomat ja prae 2-3 minutit. Võta tulelt ja jäta jahtuma. Eemalda kaneelikoor ja -leht ning püreesta ülejäänud segu. Vala potti ning maitsestamiseks pista ka kaneelikoor tagasi. Lisa jogurt, india pähkli pasta, 400 ml pähklileotusvett ning maitse järgi soola. Kuumuta kaane all 15 minutit.

Kuumuta pannil ghee ja pane mandlid, ülejäänud india pähklid, kreeka pähklid, rosinad, aprikoosid ja enamik pistaatsiapähklitest (jäta mõned serveerimisel kaunistamiseks) 6-7 minutiks praadima. Lisa pähkli- ja puuviljasegu kastmele ja küpseta madalal kuumuse 15 minutit. Puista üle garam masala'ga ja küpseta veel 5 minutit kuni pähklid on pehmed.

Serveeri aurutatud riisiga ning enne serveerimist kaunista koore ja hakitud pistaatsiapähklitega.

Tagantjärele arvan, et järgmisel korral asendaks vähemalt ühe pähklisordi näiteks kuivatatud ploomidega. Ja võimalik, et mõne teise sordi kuivatatud viigimarjadega :)

Retsept on väga väikeste muudatustega raamatust 50 imelist India karrit.

Kommentaare ei ole: