neljapäev, 21. oktoober 2010

Nomaadi maa - Nicolas Bouvier' jalajälgedes

Nomad's Land - Sur les traces de Nicolas Bouvier, režissöör Gaël Métroz

Film linastus KUMU's Himaalaja filmipäevade raames. Kuna ma Himaalajaga seotud filmidelt ootasin rohkelt mägesid, ronimist, mägikülasid ja rahvaid ning kindlasti ka Nepali ja Tiibetit, siis selles osas ei vastanud film kaugeltki mitte ootustele.

Noor šveitslane otsustab läbida aastaga sama teekonna, millel viiekümnendatel rändas Nicolas Bouvier, liikudes šveitsist üle Türgi, Iraani, Afganistani ja Pakistani Indiasse ja lõpuks Sri Lankale. Tema reisi saadavad eelkõige teised nomaadid, nende elu ja rändamine, samuti uskumatud vaated, loodus, mäed ja kõrbed. On tühje liivaväljasid, on kirjudes rahvariietes inimesi, on vaikust ja on tantsu. Edasiliikumist ja kodustesse kohtadesse paigalejäämist.

Film ei olnud informatiivne, hetkekski ei peatutud detailidel, kuidas rändur liigub, kuidas kohalikega suhtleb, kust mitmeaastase reisi jaoks raha saab, olles ise äsja ülikooli lõpetanud. Samuti ei jagatud reisinõuandeid backpackeritele ja nomaadidele. Aga tekitati meeleolu. Ja soov samu kohti näha, samu inimesi kohata.

Kommentaare ei ole: