pühapäev, 10. november 2013

Berlin 2013













Käisin Berlinis :)

Lahe linn, ilus ilm, palju head toitu ja turge. Araabia ja Lähis-Ida, Vietnam - hummus, grillitud paprika, falafelid, kuskuss, mahlane lõhe, kikerherned, granadilliga makroonid ja toorjuustukook, Pho tofu Vietnamist, värsked kevadrullid krevettidega, hommikused õuna-rosinamuffinid, frititud kala kookoskastmes...

Jalutuskäigud Schönebergis, Kreuzbergis, Mauerpargi kandis ja kesklinnas. Mahajäetud lõbustuspark ja pühapäevane täika. Baarid ja kohvikud.

laupäev, 9. november 2013

Spreepark - mahajäetud Berlinis











DDR ajast pärit, praeguseks mahajäetud lõbustuspark vanade rongijuppide, katkiste dinosauruste, lagunenud piletiputkade ja tuulise ilmaga ringikäiva vaaterattaga. Peale kahetunnist jalutuskäiku ning olles teel pargist välja sattusime kokku turvameeskonnaga, kes andis meile teada, et meil pole ei pildistamisluba ega ka luba pargis viibimiseks, käskis pildid ära kustutada ning suunas meid viisakalt väljapääsu suunas, kus tulnuks meil väljapääsemise eest vähemalt 15 eurot kummalgi maksta. Mh. Meiepoolne kompromiss oli viimased pildid ära kustutada ning kasutada väljapääsuks sama teed, mis sisenemiseks :) 

esmaspäev, 4. november 2013

Valge šokolaadi ja matcha tee marmorkeeks


Ma armastan häid keekse. Ma muidugi armastan kõiksugu küpsetisi, eriti magusaid, aga ahjusoe lõhnav keeks on täiesti vastupandamatu. Siin keeksis on koos magus valge šokolaad ning kergelt mõrkjas matcha tee pulber. Ja nad täiendavad üksteist lihtsalt imeliselt. Kui enne otsa ei saa, siis see keeks on hea ka järgmisel päeval. Ja ülejärgmisel. Peale seda teda lihtsalt enam pole :)

Vaja läheb:
3 suurt muna
180 grammi jahu
80-100 grammi valget šokolaadi
125 grammi võid
100 grammi suhkrut
soola
1,5 tl matcha tee pulbrit
1 tl küpsetuspulbrit


Sulata või. Sulata šokolaad veevanni kohal. Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Sega jahu küpsetuspulbriga ning sõelu munavahu hulka. Sega käsitsi, ära enam miksrit kasuta. Lisa sool ja või ning sega ühtlaseks.

Jaga tainas 2/3 ja 1/3. Lisa suuremale osale sulatatud šokolaad ning väiksemale teepulber.

Tõsta pool šokolaaditainast võitatud vormi, lisa seejärel teega tainas ning kõige lõpuks ülejäänud šokolaaditainas. Tõmba kahvliga läbi erinevate kihtide.

Küpseta 180 kraadi juures 50 minutit, kuni keeksi sisse torgatud tikk jääb kuivaks.

Retsept siit.

neljapäev, 31. oktoober 2013

Oktoober pildis


Saskia, Robyn, Gerli, Tommy, Tom, Liam, Helena, Sixten, Margot & Merin.

esmaspäev, 28. oktoober 2013

Läätsesupp


Väga kiirelt valmiv, mitmeid maitsestamisvariante pakkuv ning täiesti taimne läätsesupp.

Vaja läheb:
250 grammi punaseid läätsi
1,5 l vett
1 porgand, riivitud
1 sibul, hakitud
2 küüslauguküünt, hakitud või purustatud
1 spl tšillikastet või nam prik paod (kogus vastavalt soovile)
pisike jupp ingverit, riivitud
1 laimi mahl
maitsestamiseks mõnda vürtsisegu (garam masala, vürtsköömen vmt)
serveerimiseks koriandrit

Pruunista potis sibul, porgand, küüslauk ja ingver. Lisa vesi, läätsed ja tšillikaste. Lase keema tõusta ning keeda mõni minut. Seejärel vala hulka laimimahl ning maitsesta soola ja vürtsidega. Keeda kuni läätsed on pehmed. Serveeri värske koriandriga.

Retsept pisut muudetud kujul raamatust "Toidud ainult taimedest".

laupäev, 19. oktoober 2013

Vürtsikas sibulasupp


Oktoober on täielik supi- ja sibulakuu :) Järjekordne 100% taimne, imelihtsalt valmiv (isegi tomatit pole vaja koorida ega hakkida) ning mõnusalt tuline supp.

500 gr sibulaid, kooritud ja viilutatud
1 küüslauguküüs, hakitud või purustatud
2 spl õli
1 l vett
1 spl tšillipastat, näiteks Nam Prik Paod
100 ml kuiva valget veini
soola
musta pipart

Prae sibul ja küüslauk õlis klaasjaks. Vala peale vein ning kuumuta kuni alkohol on aurustunud. Lisa vesi, tšillipasta ning maitsesta soola ja pipraga. Hauta 30-45 minutit.

teisipäev, 15. oktoober 2013

Spinatinuudlid


Mulle on viimasel ajal spinat väga meeldima hakanud - suppides ja salatites, värskena ning töödeldult. Spinatinuudlid sobivad nii kala kõrvale kui ka iseseisvaks kiireks eineks.

100 g riisi- või munanuudleid
100 g värsket spinatit
1 sl maapähkliõli
2 sl jämedalt hakitud küüslauku
1 sl heledat sojakastet
2 tl tšillikastet

Valmista nuudlid vastavalt juhistele ning jäta ootele.
Kuumuta pann, lisa õli. Lisa küüslauk ja spinat ning prae pidevalt segades 2 minutit, kuni spinatilehed on üleni õlised.
Kui spinati maht on ca kolmandikuni algsest vähenenud, lisa nõrutatud nuudlid, sojakaste, tšillikaste ja kuumuta pidevalt segades veel 4 minutit.

Retsept nami-namist.

pühapäev, 6. oktoober 2013

Tomatine sibulasupp


Supi keetmine võtab küll omajagu aega, aga kuna ettevalmistustööd on peaaegu olematud ning keetmise ajal ei ole vaja pliidi kõrval valvata, siis valmib supp siiski vähese vaeva ja ajakuluga. Ja maitseb tõeliselt hästi - laimimahl tasakaalustab tšillit ja magusat sibulamaitset.

Vaja läheb:
700g sibulat, kooritud ja viilutatud
2spl õli
1 spl tšillipastat, näiteks Nam Prik Paod
1 l vett
4 tomatit, kooritud ja tükeldatud
poole laimi mahl
soola
pipart
serveerimiseks basiilikut

Prae sibul õlis madalal kuumusel klaasjaks. Lisa vesi, tomatid, tšillipasta ja laimimahl. Maitsesta soola ja pipraga ning hauta suppi madalal tulel 45 minutit.

laupäev, 5. oktoober 2013

Sügis Viru rabas











Käisime Viru rabas :)

esmaspäev, 30. september 2013

September pildis


Saskia, Robyn, Gerli, Tommy, Karinee ja Marek.

Raamatukuu september 2013

Alex Garland - Manila (orig: The Tesseract)

Jari Tervo - Layla

Maarja Yano - Minu Tokyo
Antud sarja autorite enesekesksust selgitatakse alati sõnaga "Minu" raamatu pealkirjas. Ma siiski leian, et kuna Minule järgneb ka linna või riigi nimetus, siis peaks ka neid raamatus mingilgi määral kajastama. Milleks kirjutada raamat, mille tegevuse võiks mõne pisimuudatusega panna ükskõik, millisesse riiki või linna, ilma, et sellest midagi muutuks? Tõenäoliselt poleks isegi aru saada, et reaalselt on seda elu elatud hoopis kuskil mujal. See polnud siiski nii tühi kui näiteks Minu Dublin, aga ka mitte märkimisväärselt parem. Paraku.

Erle Stanley Gardner - Eksinud elumehe juhtum

Eia Uus - Minu Prantsusmaa
See on hea näide sarja kõikuvast kvaliteedist. Hästi kirjutatud, ladusa tekstiga, huvitav. Lugedes tabasin ennast korduvalt mõttelt, et peaks asjad pakkima ning Prantsusmaale sõitma :) Kuigi autor keskendus suhteliselt palju oma tööle ja hoitavatele lastele, suutis ta läbi nende prantslaste olemust ning Prantsusmaa meeleolu suurepäraselt edasi anda.

Justin Petrone - Misjonäripoos

Philippe Pozzo di Borgo - 1+1. Uus hingamine
Mulle meeldis juba see film, aga raamat osutus veel palju paremaks, põhjalikumaks, kaasa elama panevaks. 

Filmikuud mai kuni september 2013

Nüüd sa näed mind / Now You See Me, režissöör Louis Leterrier

Ma olen nii elevil / Los amantes pasajeros, režissöör Pedro Almodóvar


Soovin, et oleksid siin / Wish You Were Here, režissöör Kieran Darcy-Smith

Drei / Kolm, režissöör Tom Tykwer

Monsoon Wedding, režissöör Mira Nair

Jahukott / Le sac de farine, režissöör Kadija Leclere

The Family / Perekond, režissöör Luc Besson

Vangistatud / Prisoners, režissöörDenis Villeneuve

Kurb Jasmine / Blue Jasmine, režissöör Woody Allen
Isegi Woody Allen saab vahest kehva filmiga hakkama. Aga kuna viimase kuue filmi juures tundub olevat teatud muster (väga hea - hea - vilets), siis on loota, et järgmine film tuleb jälle väga hea :) 

laupäev, 28. september 2013

Torta Chilena - karamellikook


Torta Chilena on Costa Ricast pärit magus, kaheksakihiline kook, mille krõbedate kihtide vahel on Dulce de Leche. Valmistamine pole keeruline, küll aga tavapärasest pisut rohkem aeganõudev. Kohendasin algset retsepti siinsetele oludele pisut sobivamaks.

Vaja läheb:
2 tassi jahu
1 spl suhkrut
225 gr võid
paar spl valget veini või vett

Täidise jaoks:
1 purk keedetud kondenspiima
pool purki suhkruga kondenspiima (või 1 tops Jaani kondenspiima)
25 grammi sulatatud võid


Sega jahu, suhkur ja või. Lisa vastavalt vajadusele ühe supilusikatäie kaupa vett või veini ning sõtku ühtlaseks tainaks. Keera tainas toidukilesse ning pane pooleks tunniks külmkappi.

Lõika tainas kaheksaks võrdseks tükiks ning rulli kõik tükid ühesuurusteks õhukesteks ratasteks. Küpseta kõiki rattaid 175 kraadi juures 8-10 minutit, kuni need on läbi küpsenud ja kergelt kuldset tooni. Ära lase pruuniks küpseda.

Täidise jaoks sega omavahel kondenspiimad ja sulavõi.

Pane serveerimisalusele lusikatäis täidist ning määri see laiali. Tõsta ettevaatlikult peale esimene kiht ning kata see kondenspiimaseguga. Toimi samamoodi ka järgmiste kihtidega ning jäta kondenspiima kiht kõige pealmiseks. Lase enne söömist vähemalt pool tundi külmas seista.

Köök: Costa Rica

teisipäev, 24. september 2013

Kaeraküpsised


Tavapärasest pisut teistmoodi, aga väga maitsvad kaeraküpsised.

Vaja läheb:
175 gr jahu
2 tl küpsetuspulbrit
140 gr toasooja võid
75 gr suhkrut
0,5 tl soola
200 gr kaerahelbeid
2 sl agaavisiirupit
0,5 dl vett
paar peotäit mahedaid päevalilleseemneid
peotäis hakitud mandleid


Sega jahu, küpsetuspulber, või, suhkur, sool ja kaerahelbed omavahel purutaoliseks massiks. Seejärel lisa siirup ja vesi ning sega ühtlaseks tainaks. Viimasena lisa hulka päevalilleseemned ja mandlid.

Tee taignast kaks rulli, keera toidukile sisse ning pane ca tunniks külmkappi.

Kuumuta ahi 200 kraadini. Lõika rullidest terava noaga ca 1 cm paksused viilud ja pane need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Pane küpsised ahju ning vähenda kuumust 175 kraadini. Küpseta ca 15-20 minutit.

Retsept siit.

pühapäev, 22. september 2013

Karamellised kaalikad


Karamelliseid kaalikaid olen ma armastanud lapsest saadik. Juba siis tundus see mulle tõeliselt hea ideena köögivilja serveerimiseks :) Lisasin nüüd omalt poolt ema retseptile ka peotäie päevalilleseemneid.


Vaja läheb:
1 kaalikas, kooritud, tükeldatud, keedetud
peotäis ökopäevalilleseemneid
1 spl võid
1 spl suhkrut
riisi serveerimiseks 


Kuumuta pannil või. Sulata seal seejärel suhkur ning lase sellel kergelt karamellistuda. Lisa päevalilleseemned ja  kõrvitsakuubikud ning prae paar minutit aeg-ajalt segades, kuni kõrvitsad on kenasti pruunistunud. Serveeri riisiga.

teisipäev, 17. september 2013

Pariisi õunakook


Ma olen Pariisi õunakoogist siin küll juba kirjutanud, aga kuna see mahlane ja pigem magustoitu meenutav kook on sel sügisel korduvalt mu lauale jõudnud, siis toon retsepti veelkord välja.

Eriti maitsev on kook soojalt vanillijäätise, vahukoore või vanillikastmega.


Koogi jaoks läheb vaja:
1,5 dl jahu   
1 dl suhkrut
1 sl küpsetuspulbrit   
pisut soola
1 spl vanilliekstrakti
3 muna
3 sl õli
1 dl piima
800 grammi õunu, kooritud ja hakitud
    
Katte jaoks läheb vaja:
0,75 dl suhkrut
1 muna
50 gr võid


Vahusta munad suhkruga, lisa õli, piim ja vanilliekstrakt. Sega omavahel jahu, suhkur, küpsetuspulber ja sool ning lisa munasegule. Kõige lõpuks sega hulka tükeldatud õunad ning vala segu võitatud koogivormi. Küpseta eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures 25-40 minutit.

Vahepeal valmista kate. Selleks vahusta muna suhkruga ning lisa sulatatud või. Vala segu koogile ja küpseta veel 10 minutit. Jahuta vormis ja serveeri omale meelepärase lisandiga.

neljapäev, 12. september 2013

Kohalik Toscana


neljapäev, 5. september 2013

Nisujahuvaba porgandikook


Sügisesse sobiv tervislik ja maitsev porgandikook. Valmib ilma nisujahu ja võita :)

Põhja jaoks läheb vaja:
4 muna
100 grammi suhkrut
200 grammi riivitud porgandit
2 dl kõrvitsapüreed
2 dl riivitud ja kergelt nõrutatud suvikõrvitsat
suur peotäis seemneid ja hakitud pähkleid
riivitud ingverit
2 spl kookosõli (soovi korral)
2 tl küpsetuspulbrit
1,5 dl jahusegu (näiteks maisi- ja kookosjahu)

Kreemi jaoks läheb vaja:
200 grammi toorjuustu
0,75 dl tuhksuhkrut
riivitud sidrunikoort 


Vahusta munad suhkruga, lisa järgemööda ülejäänud ained. Vala tainas võitatud vormi ning küpseta 180 kraadi juures 45 minutit. Võta ahjust välja ja lase jahtuda.

Kreemi jaoks hõõru toorjuust suhkruga ühtlaseks, sega hulka ka sidrunikoor ning määri jahtunud koogile.

teisipäev, 3. september 2013

Jäine toortatrapuding


Toortatar on mõnusalt pähklise maitsega ning sobib toorelt kõikvõimalikesse magustoitudesse ning keedetult ideaalselt salatitesse. Siin pudingis on tatar koos banaani ja värskete marjadega.

Vaja läheb:
1 dl toortatart, üleöö leotatud
1 külmutatud banaan
peotäis marju (vaarikad, jõhvikad)
pistaatsiapähkleid serveerimiseks 


Kurna tatar, pane koos banaani ja marjadega blenderisse ning püreesta kuni saad ühtlase segu. Jaga puding kahte kaussi, puista peale pistaatsiapähkleid ning serveeri kohe.

pühapäev, 1. september 2013

Kõige lihtsamad suvikõrvitsakotletid


Minu sellesügisesed lemmikud - valmivad kiirelt, on tervislikud ja maitsevad lihtsalt suurepäraselt.

Vaja läheb:
muna
riivitud suvikõrvitsat
jahvatatud vürtsköömet
kurkumit
riivjuustu (soovi korral)
õli praadimiseks

Klopi muna lahti, lisa nõrutatud suvikõrvits, maitseained ja soovi korral riivjuust. Sega läbi, tõsta supilusikaga segu pannile ning prae keskmisel kuumusel kuni kotletid on mõlemalt poolt kuldpruunid.

Suvi pildis 2013