reede, 1. juuli 2011

Sidruniruudud


See retsept ootas mul juba mõnda aega tegemist. Aga kord ei olnud aega, kord oli rabarber ootel, et koogiks saada. Täna sai siis lõpuks tehtud :) Imelihtsalt valmivad suurepärased sidruniruudud, karamellise krõmpsuva põhja ja tugevalt sidrunilise kreemiga. Sobivad hästi nii laupäevahommikuse cappuccino kui pühapäeva pealelõunase espresso juurde.


Põhja jaoks läheb vaja:
1 klaas jahu
pool klaasi tuhksuhkrut
8 spl sulatatud ja jahutatud võid
natuke soola

Täidise jaoks läheb vaja:
2 muna
1 munakollane
2 spl riivitud sidrunikoort
0,75 klaasi suhkrut
1,5 spl jahu
6 spl värskeltpressitud sidrunimahla



Kuna mul ei olnud retseptis ettenähtud 8x8 tolli vormi, siis kasutasin oma tavalist leivavormi, mis sobis suuruse poolest ilusti. Kui ma tavaliselt ei mõista retseptide koostajate ja kirjapanijate suurt ja sügavat armastust küpsetuspaberi vastu (ma ise kasutan seda ainult siis, kui see tõesti vajalik on, mitte ei vooderda sellega igat koogivormi), siis selle koogi juures tuleks hõbepaberi kasutamist siiski tõsiselt võtta. Vooderda vorm tugeva hõbepaberiga nii, et saad selle servadest kinnivõttes koogi vormist välja tõsta. Määri hõbepaber õliga.


Taigna jaoks sega jahu, sool ja suhkur omavahel ning vala seejärel sisse ka sulatatud või. Sega läbi ja suru ettevaatlikult vormi põhja ning küpseta 175 kraadi juures ca 20 minutit ehk kuni põhi on kuldkollane.

Samal ajal riivi sidrunikoor, pressi sidrunist välja mahl ning sega omavahel kokku täidise ained. Küpseta 175 kraadi juures veel ca 20 minutit. Lase koogil peale väljavõtmist mõni minut jahtuda ning tõsta seejärel vormist välja. Lõika kook ruutudeks ja puista üle tuhksuhkruga. Kooki on lõigata kõige parem kui nuga iga lõikamise eel märjaks teha.

Retsepti võtsin siit, algselt pärit Three Many Cooks blogist.



Kommentaare ei ole: