pühapäev, 30. november 2014

Insert the key to turn on


Lend algas paljutõotavalt - Finnairil oli uus lennuk ja puha. Filmivalik oli samas erakordselt vilets. Ja siis istus minu kõrvale üks prantslane. Tellis söögi kõrvale veini ja õlle ning lasi iga kord kui stjuurad mööda läks, veiniklaasi refillida. Kui complimentary lahja alkohol otsa sai, siis võttis kotist suure veinipudeli ning refillis oma klaasi ise. Mingi hetk sai ka see pudel tühjaks ja siis ostis lennukist juurde. Kohviringi ajal võttis teed, otsustas, et see on nõrkadele ja valas minu Kindle'i peale. Võttis välja oma e-sigareti, valis filmivalikust Mrs Doubtfire'i ja naeris kõva häälega seda vaadates. Vahepeal nügis mind ka ja küsis, et kas ma ikka tean sellist head kinoklassikat nagu Mrs Doubtfire. Kui film sai läbi, siis pani selle uuesti mängima. Etteruttavalt võin öelda, et ta vaatas seda järjest kolm korda. Kolmandal vajus küll poole pealt ära. Kui ma magama hakkasin jääma, siis ütles, et ärgu ma muretsegu, ta ei aja mind vetsu minnes üles, vaid hüppab üle minu (hops ja hops nagu ta žestikuleeris). Needless to say, et natuke pani see mind muretsema küll. Ülejäänud lend oli sündmustevaene.

Bangkoki osas olin teinud tavapäratu liigutuse ning broneerinud omale majutuse. Vaatasin reviewsid, asukohta kaardil ning otsustasin, et see on suurepärane valik - 700 meetrit raudteejaama, kuhu mul vaja järgmisel päeval minna, 2,5 km reisibüroost, kuhu mul ka vaja minna. Tehtud, mõtlemata. Kell ca 11 metroojaama ette jõudes hakkasin kaardi järgi entusiastlikult kohale minema - läbisin terve rea tagahoove, seejärel veel terve rea piki viaduktialust asuvaid tagahoove ning jõudsin lõpuks välja tavapärasematele tänavatele. Peale pooletunnist jalutuskäiku ei õnnestunud mul leida mitte ühtegi majutusasutust (sh. ka mitte oma broneeritut, mis mind selleks hetkeks väga ei kurvastanudki) ning ümbrus hakkas üha rohkem meenutama Hat Yaid (ma olen harva kohanud ebameeldivamat linna kui Hat Yai). Seega otsustasin loobuda täiendavatest pingutustest hotelli leidmiseks ning kõndisin raudteejaama, istusin seal bussile ning sain 7 bahti (ca 17 senti) eest ligi tunniajalise linnaekskursiooni. Jõudsin Khao Sam Roadile, käisin läbi paar hotelli ning valisin neist neljanda. Ka kolmas oleks peaaegu loosi läinud, kui seal nii neurootiline naaber poleks olnud. Ukse peal oli kiri, et sulge uks vaikselt. Sulgesin. Hakkasin seda ka lukku keerama, aga võti ei keeranud. Selle peale pistis mees pea uksest välja ning palus, et ma vaiksemalt oleksin (kell oli nii 12 päeval). Vabandasin, et ma ei saa ust lukku, mille peale ta selgitas, et seestpoolt tuleb link lukku vajutada ja siis vaid uks kinni tõmmata. Uuele katsele. Uks ei tule kinni. Tõmban kõvemini, ikka ei tule. Kolmandal katsel õnnestus. Naaber pistis uuesti peale välja ja ütles, et kui tema öösel nii teeks, siis ma ärkaksin üles ja see mulle ju ei meeldiks? Niiet palun ma olgu vaiksemalt. Otsustasin, et ma ei ütle talle, mis ma temast arvan ja viisin võtme tagasi vastuvõttu.

Käisin söömas ja magasin ja siis käisin veel söömas ja magasin veel :)

reede, 7. november 2014

Kõrvitsa-iirisevõie


 Mul on alati sügavkülmas paar karpi kõrvitsapüreed ootel. Kunagi ei tea ju, kuna tuleb mõne kõrvitsamagustoidu isu ja siis alles püreed keetma hakata oleks liiga aeganõudev :)


Selle eriti maitsva kõrvitsa-iirisevõide jaoks läheb vaja:
2,5 dl kõrvitsapüreed
400 g magusat kondenspiima
1 dl fariinsuhkrut
0,5 tl meelepäraseid vürtse (kaneelipulk, muskaatpähkel, ingver)
0,5 tl soola


Pane kõik komponendid mõõdukal kuumusel olevasse paksupõhjalisse potti ja sega läbi. Kui segu keema hakkab, keera kuumus miinimumini ning lase üsna tihti segades keeda umbes kolmveerand tundi.

Kaneelipulk võta välja ning tõsta võie purki(desse).

Retsept siit.

reede, 3. oktoober 2014

Õuna-kodujuustupannkoogid


Mõnusalt krõmpsuvad ja mahlased õuna-kodujuustupannkoogid nädalavahetuse hommikusse. Eriti head on vahtrasiirupiga. Pannkooke võib teha õunte asemel ka suvikõrvitsaga ning süüa siis hoopis hapukoorega.

Vaja läheb:
3 suurt õuna, riivitud (võid ühe õuna asendada ka sama koguse riivitud ja nõrutatud suvikõrvitsaga)
300 grammi kodujuustu
100 grammi hapukoort
1 dl jahu
0,5 tl soodat
3 muna
pisut soola


Klopi munad lahti, lisa hapukoor ja kodujuust ning sega ühtlaseks. Lisa soodaga segatud jahu ja sega uuesti. Viimasena lisa õunad (ja suvikõrvits). Lase taignal kümmekond minutit seista ning prae seejärel kookosrasvas või õlis keskmisel kuumusel väikesed lusikapannkoogid.


teisipäev, 30. september 2014

Raamatukuud juuli - august - september 2014

Juuli - august - september 34 raamatut, ära mainin need:

Kristi Dela China - Minu Filipiinid
Hille Hanso - Minu Istanbul
Horst Evers - Wäre ich du, würde ich mich lieben

laupäev, 20. september 2014

Šokolaadikook


Lappasin poes äsjailmunud vegan-magustoiduraamatut mõttega soetada omale mõnusate tervislike retseptidega magustoidu- ja koogiraamat (taimetoitlus = taimed = tervis, eksole). Ja jätsin selle siis poodi. Loomulikult on ka erandeid, aga, et teha maitsev, tervislik ja piimatoodetevaba kook või küpsetis, on ikka väga palju fantaasiat, pealehakkamist ja kompromisse vaja. Ma olen aja jooksul söönud ja teinud mitmeid imehäid toorkooke, aga hetkel pean silmas siiski pigem küpsetisi. Tõdemusega, et mul ei ole ikka suurt midagi peale hakata koogiretseptidega, kus põhikoostisaine on nisujahu ning või on asendatud margariini ja piim taimse piimaga, tulin koju ja hakkasin otsima jahuvaba šokolaadikoogi ideid. Ja küpsetasin mõnusalt mahlase koogi, kus pole grammigi mingit jahu ega koogipõhjas ka suhkrut (kreemi sisse siiski panin).

Vaja läheb:
1 purk musti või neerukujulisi ube, nõrutatud
5 suurt muna
1 tl vanilli
noaotsatäis soola
100 grammi sulatatud võid või kookosrasva
pool klaasi mett
5 spl kakaopulbrit
1 tl küpsetuspulbrit
pool tl soodat

Kreem:
80 grammi toasooja võid
100 grammi tuhksuhkrut
3 spl kakaopulbrit
150 grammi külma toorjuustu



Püreesta oad koos munade, või ja meega. Sega omavahel vanill, sool, kakao, küpsetuspulber ja sooda ning lisa oasegule. Sega ühtlaseks ning vala 20-22cm läbimõõduga võitatud ja kakaoga ülepuistatud vormi. Küpseta eelsoojendatud ahjus 175 kraadi juures 45-50 minutit, kuni koogi sisse pistetud tikk kuivalt välja tuleb.

Lase 10 minutit jahtuda ja võta siis vormist välja. Jäta jahtuma ning valmista kreem.

Vahusta või ja tuhksuhkur ühtlaseks. Lisa kakao ja sega uuesti läbi. Seejärel lisa korraga kogu toorjuust ning vahusta vähemalt 5 minutit kuni saad koheva kreemi.

Kata täiesti jahtunud kook kreemiga.

pühapäev, 14. september 2014

Bircher müsli


Üritasin leida netist algset bircher müsli retsepti, aga selgus, et "originaale" oli ootamatult palju :) Võtsin siis enamustes retseptides olnud põhikoostisained: kaerahelbed, piim, jogurt, tsitruselise mahl ja riivitud õun ning kohendasin kogused ning vahekorrad endale sobivaks. Ühes retseptis oli kahe klaasi kaerahelveste kohta võetud 1 klaas suhkrut, aga kuna ma kasutasin Saaremaa mangojogurtit, siis jätsin igasugused täiendavad magustajad üldse ära.

Vaja läheb:
2 dl täisterakaerahelbeid
2 dl piima
2 dl jogurtit (kasuta kas maitsestamata või siis omale sobiva maitsega jogurtit)
1 õun, riivitud
poole apelsini mahl
peotäis marju

Sega kaerahelbed piima ja jogurtiga ning jäta üleöö seisma. Hommikul sega hulka riivitud õun, apelsinimahl ning marjad ja serveeri :)

Köök: Šveits

pühapäev, 20. juuli 2014

Banaanisõrnikud


Rannahooaeg. Vist. Ja seega sobiksid nädalavahetuse lõpetuseks hästi jahuvabad sõrnikud. Ma banaanipannkooke kahest komponendist olen varem teinud ka, seekord lisasin veel kohupiima :)

Vaja läheb:
1 banaan, kahvliga purustatud
1 muna, lahti klopitud
100 grammi kohupiima


Sega kõik koostisained omavahel ühtlaseks ning prae kookosõlis keskmisel kuumusel väikesed lusikasõrnikud.

Serveeri marjadega, näiteks purustatud vaarikatega.

laupäev, 12. juuli 2014

Taboulleh - bulgurisalat


Ma pole suurem asi petersellisõber, aga kuna mu kappi tekkis pakk bulgurit, siis tundus hea mõte lõpuks taboulleh'it proovida ja oma suhteid peterselliga siluda.

Vaja läheb:
125 grammi bulgurit
soola
värskelt purustatud musta pipart
1-2 sidruni mahl
6-8 spl oliiviõli
150 gr peterselli, peeneks hakitud
4 rohelist sibulat, peeneks hakitud
20 värsket mündilehte, peeneks hakitud
3 tomatit, kuubikuteks hakitud


Leota bulgurit kuumas vees ca pool tundi. Nõruta, pigista liigne vesi välja ja pane kaussi. Maitsesta soola ja pipraga, lisa pool sidrunimahlast ja õlist. Sega läbi ja jäta pooleks tunniks seisma.

Lisa petersell, sibul, münt ja tomatid. Sega korralikult läbi, lisa ülejäänud õli ja sidrunimahl ning serveeri.

Köök: Jordaania

kolmapäev, 9. juuli 2014

Kooresed kukeseened


Jamie väisas oma uues kokaraamatus muuhulgas ka Rootsit ning tuli sealt tagasi kooreste kukeseentega. Kuna hooaeg on ka siin avatud, siis tundus igati hea mõte neid lihtsalt valmivaid seeni proovida.

Vaja läheb:
350 gr kukeseeni, puhastatud
punt peterselli, hakitud
30 gr võid
oliiviõli
pool sibulat, viilutatud
meresoola
värskelt jahvatatud musta pipart
150 ml rõõska koort
1 sidrun

Kuumuta pann ja sulata sellel või. Lisa pisut oliiviõli, seened, sibulad, sool ja pipar. Sega hästi läbi ja hauta, kuni sibul on klaasjas ja seened hakkavad karamellistuma, ca 8 minutit.

Lisa petersell ja vala peale koor. Jätka segamist ja kuumuta veel minut, kuni koor hakkab keema. Seejärel vähenda kuumust ning hauta veel minut. Tõsta tulelt, lisa sidrunimahl ning maitsesta soola ja pipraga.

Serveeri kohe.

Köök: Rootsi

Tortas de aceite


Asjad, mida ma alati Barcelonast kaasa toon, on tortas de aceite - kerge aniisimaitsega oliiviõliküpsetised. Kuna neid ei mahu mu kotti lõputult, siis üldiselt söön neid vaid nädalavahetuse pikkadel ja mõnusatel hommikutel, kus ma saan rahulikult oma kohvi kõrvale juua. Ja ikkagi saavad nad alati liiga ruttu otsa. Jamie uues raamatus on aga retsept olemas ja nii tegingi kohe järele. Nii head. Ausalt.

Vaja läheb:
300 gr jahu
1 tl meresoola
2 tl fenkoliseemneid
100 ml külmpressitud oliiviõli
3 sl suhkrut, lisaks pisut pealeraputamiseks
7 gr kuivpärmi
tuhksuhkrut
1 munavalge


Kuumuta ahi 230 kraadini.

Sega kausis jahu, sool ja fenkoliseemned. Sega omavahel õli ja 150 ml sooja vett, lisa peensuhkur ja pärn, sega läbi ning tõsta hetkeks kõrvale.

Tee jahusegu keskele süvend ja kalla sellesse pärmisegu. Sega esmalt ettevaatlikult kahvliga ning kui kõik ained on segunenud, sõtku kätega tainaks.

Määri ahjuplaat õliga ja raputa üle tuhksuhkruga.

Jaga tainas 12 tükiks, veereta tükid pallideks ning rulli seejärel õhukesteks ringideks. Laota ringid ahjuplaatidele, määri munaga ning puista üle tuhk- ja peensuhkruga.

Küpseta 10-12 minutit kuni küpsised on kuldsed ja krõbedad. Jahuta restil.

Köök: Hispaania

esmaspäev, 30. juuni 2014

Raamatukuud aprill - mai - juuni 2014

Aprill - mai - juuni kokku 24 raamatut, ära märgin need:

Saale Fischer - Minu Kairo
James Patterson - Confessions. The Private School Murders
James Patterson - Private Berlin
James Patterson - Private London
Chris Stewart - Papagoi piprapuu otsas
Janet Evanovich - Top Secret Twenty-One
Brian McGilloway - Little Girl Lost: A Lucy Black Thriller

esmaspäev, 9. juuni 2014

Manhattani toorjuustukook - see kõige parem toorjuustukook


Ma pole kunagi nii mõnusalt kreemist ja siidist toorjuustukooki ei söönud ega ka teinud. Selleaastane sünnipäevakook :)

Vaja läheb:
225 gr digestive küpsiseid
100g sulatatud võid
800g toorjuustu
150g suhkrut
4 muna
2 + 1 tl vanilliektrakti
400g 20%-list hapukoort
3 sl suhkrut


Purusta põhja jaoks küpsised köögikombainis ning sega juurde sulavõi. Sega ühtlaseks ning suru seejärel 26cm läbimõõduga vormi põhja. Pane põhi külmkappi.

Sega toasoe toorjuust 150 gr suhkru ja 2 tl vanilliekstraktiga ühtlaseks ning lisa ükshaaval munad. Sega täidis uuesti ühtlaseks ning vala koogipõhjale.

Küpseta 150 kraadi juures ca 45 minutit, kuni kook on hüübinud, aga keskelt veel "võdiseb". Võta ahjust välja ja jäta ca pooleks tunniks jahtuma.

Sega hapukoor, 3 sl suhkrut ja 1 tl vanilliekstrakti läbi, vala koogi peale ning küpseta 230 kraadi juures 5-6 minutit.

Lase koogil täielikult jahtuda ja taheneda, võimalusel üleöö.

neljapäev, 8. mai 2014

Porrulaugud mozzarellaga


Lugesin mõnda aega tagasi Mireille Guiliano raamatut "Prantslannade neli aastaaega" ning jätsin sealt omale mõned retseptid tegemist ootavate toitude nimekirja. Vastu suve tundus hea mõte proovida porrulauku mozzarellaga. Serveerimisel lisasin eriti kevadise nüansi andmiseks lusikatäie karulaugupestot.

Vaja läheb:
450 gr porrut, ainult valged osad
pool tassi basiilikulehti
125 gr mozzarellat
1 spl oliiviõli
0,5 tl veiniäädikat
soola
värskelt jahvatatud pipart
2 tl karulaugupestot


Pane ahi 225 kraadi juurde sooja, grillrežiimile.

Puhasta porrud ja keeda 6-10 minutit soolaga maitsestatud vees, kuni porrud on poolpehmed. Kurna.

Pane porrud küpsetusvormi, kata basiilikulehtede ja mozzarellaviiludega. Pane vorm ahju ning küpseta grillelemendi all 3-5 minutit kuni juust hakkab sulama ja pruunistuma.

Sega kokku õli ja äädikas ning piserda seda mozzarellale. Maitsesta soola ja pipraga ja serveeri kohe.

Köök: Prantsusmaa

pühapäev, 27. aprill 2014

Piece by Beach


Filipiinide, Tai ja Malaisia randadest pärit korallid ja teokarbid on saanud eheteks :)

Osta siit.

reede, 25. aprill 2014

Ahjukruubid seentega


Kevad läheneb ja köögis peaksid valitsema järjest kergemad toidud, aga lihtsalt valmivaks lõunaks on nii mugav kruubid potiga ahju pista ja lihtsalt valmimist oodata :)

Vaja läheb:
kruupe
vett
võid
soola
kuivatatud seeni
piima
riivjuustu


Täida ahjupott kolmandiku ulatuses kruupidega, puista peale pisut soola, mõned kuivatatud seened, natuke võitükikesi ja vala vett, nii, et pott oleks kahe kolmandiku ulatuses täis. Tõsta pott ahju ja hauta 180 kraadi juures ca 20-30 minutit, kuni kruubid on vee peaaegu sisse imanud. Vala pott peaaegu ääreni piima täis ja pane uuesti ahju. Hauta, kuni kruubid on ilusti läbi küpsenud. 5 minutit enne valmimist puista veel riivjuust peale.

Serveeri kuumalt ja kui kasutasid ühe portsu potte, siis otse potist.

pühapäev, 20. aprill 2014

Pirukas karulaugupestoga


Esimene kevadekuulutaja, karulauk on kohal. See taim, mida ma ootan 11 kuud aastas. Lihavõtteks tegin piruka, mis sai oma maitse just karulaugupestost.

Vaja läheb:
500 gr lehttainast
5-6 spl karulaugupestot
2 paprikat, grillitud ja kooritud
125 gr sinihallitusjuustu
mõned keedetud vutimunad


Rulli tainas ahjuplaadile ja tee äärest ca 1 cm kaugusele sisselõige (ära põhjani lõika). Kata lõikest sissepoole jäänud pind pestoga, puista seejärel peale hakitud paprika ja juustukuubikud.

Küpseta 200 kraadi juures ca 20 minutit.

Enne serveerimist kaunista kooritud ja poolitatud vutimunadega.

laupäev, 5. aprill 2014

Banitsa – Bulgaaria juustupirukas


Eriliselt hea ja lihtne pirukas. Bulgaarlased ikka teavad ... :)

Vaja läheb:
400 gr filotainast
oliiviõli
veidi võid

Täidis:
4 muna
500 gr fetajuustu
100 gr hapukoort või maitsestamata jogurtit


Tõsta filotainas eelmisel õhtul sügavkülmast tavalisse külmikusse sulama. Vooderda 26 cm läbimõõduga lahtikäiv vorm küpsetuspaberiga või pintselda kinnine pirukavorm õliga.

Klopi munad lahti, murenda juurde fetajuust ja sega ühtlaseks. Kui segu on liiga paks, lisa hapukoort või jogurtit. Tõsta esimene filotainaleht töölauale, pintselda kergelt õliga ning tõsta ebaühtlaselt siia-sinna täidist peale. Keera pikemast servast rulli ning siis vormi spiraalina vormi keskele. Jätka samal moel tainalehtede pintseldamist ja rulli keeramist, iga rulliga jätka vormis spiraali. Kui vorm on kaetud, lisa peale mõned võitükid. Küpseta 200 kraadi juures 25-30 minutit.

Retsepti võtsin siit.

Köök: Bulgaaria

Iirisemuffinid pirniga


Marit tegi Maru Pitsilise köögi lõunatest pirni-iirisemuffineid. Ja kiitis neid nii, et ma pidin ka ära proovima :)


Vaja läheb:
100 g sulatatud võid
2 muna
250 ml piima
300 g nisujahu
1,5 dl suhkrut
2 tl kaneeli
0,5 tl kardemoni
1,5 tl küpsetuspulbrit
1 suur pirn
100 g iirisekomme(jäta 10 kommi katteks)
kõrvitsaseemneid


Klopi munad lahti, lisa piim. Teises kausis sega omavahel kõik kuivained. Sega kuivainete juurde muna-piimasegu ning lisa seejärel jahutatud sulatatud või. Viimasena sega hulka kooritud ja hakitud pirnikuubikud ja pooleks lõigatud iirisekommid.

Jaga tainas muffinivormidesse, raputa peale kõrvitsaseemneid ja iirisekommipuru ja küpseta 200-kraadi juures 20-30 minutit.


teisipäev, 1. aprill 2014

Jahuvabad brownied


Väga mõnusad brownied, mis ahjustvõetult on mõnusalt pehmed ja sulavad ning järgmisel päeval šokolaadiselt tummised. Tavapärase nisujahu asemel kasutasin pisut kookosjahu.

Vaja läheb:
2 muna
150 ml pruuni suhkrut
1 tl vanilliekstrakti
200 gr võid
100 gr tumedat šokolaadi
4 spl kookosjahu


Vahusta munad ja suhkur tugevaks vahuks. Lisa vanilliekstrakt.

Samal ajal sulata veevannis või ja šokolaad ning lisa segu munadele. Viimasena sega hulka kookosjahu ning sega tainas vaikselt ühtlaseks.

Vala tainas võitatud ja jahuga ülepuistatud nelinurksesse (20 x 30 cm) vormi ja küpseta 175 kraadi juures 20 minutit, kuni kook on seest veel pehme. Serveeri jahtunult.

esmaspäev, 31. märts 2014

Raamatukuud jaanuar kuni märts 2014

Janet Evanovich - One for the Money
Janet Evanovich - Two for the Dough
Janet Evanovich - Three to Get Deadly
Janet Evanovich - Four to Score
Janet Evanovich - High Five
Janet Evanovich - Hot Six
Janet Evanovich - Seven Up
Janet Evanovich - Hard Eight
Janet Evanovich - To the Nines
Janet Evanovich - Ten Big Ones
Janet Evanovich - Eleven on Top
Janet Evanovich - Twelve Sharp
Janet Evanovich - Lean Mean Thirteen
Janet Evanovich - Fearless Fourteen
Janet Evanovich - Finger Lickin’ Fifteen
Janet Evanovich - Sizzling Sixteen
Janet Evanovich - Smokin’ Seventeen
Janet Evanovich - Explosive Eighteen
Alan Adojaan - On nagu pole
Raamatu esimene osa, Brasiilia oli väga lahe. Teine osa, samuti Brasiilia midagi erilist esimesele ei lisanud. Kolmas polnud küll selline elupõletamine kui esimesed, aga samas uue asukoha ja autori õpingute tõttu siiski hea vaheldus. Neljas osa, taas Brasiilia, oleks võinud olemata olla.
Joanne Fluke - Chocolate Chip Cookie Murder
Maya Banks - After the Storm
Maya Banks - Forged in Steele
James Patterson and Maxine Paetro - Private: Suspect

Kokku 31 raamatut. Evanovichi krimiparoodiad olid igati meelelahutuslik lugemine nii talveõhtutel kui ka reisil :)