pühapäev, 6. detsember 2009

Minu kuninganna Karo

Minu selle aasta ainus PÖFFifilm oli Minu kuninganna Karo. Filmi sisse juhatades teatas naisterahvas, et film kuulub programmi Foorum, mis tähendab, et filmi kas armastatakse või vihatakse. Kuidas see film sinna sattus? Filmina absoluutselt tühi ja mittemidagiütlev. Sama ei saa iseenesest öelda muidugi filmi temaatika kohta, milleks oli skvottimine ja vabadus ning kõige jagamine 70ndate Amsterdamis.

Pöffi tutvustuse algus: "Kümneaastane Karo kasvab 1970ndatel üles Amsterdami kommuunis, kus elavad tema vanemad. Ainsa lapsena on tal selles täiskasvanute utoopias muretu elu." No kust tal see muretu oli? Minu meelest põhirõhk oligi just Karo problemaatilisel elul. Kümneaastane laps vaatab pealt, kuidas ta isa toob "koju" uue naise ning näeb, kuidas ta ema üritab sellega leppida. Ta näeb oma isa vahekorras nii uue naisega kui ka neid kolmekesi. Tema toanurka kolitakse sisse uue naise lapsed. Ta saadetakse kooli, kus ei kehti mingid reeglid. Ta näeb aeg-ajalt veriseks muutuvaid kokkupõrkeid skvottijate ja politsei vahel. Kui kümneaastane laps usub, et siili veevanni panemine ning seejärel sügavkülmutamine tagab siilile parema elu, sest ta on võimalik olukorra paranedes üles sulatada ja tal seega võimalik juba paremas maailmas edasi elada, siis on kurb. Et on vanemaid, kes lasevad oma lastel sellises keskkonnas ja sellsite tõekspidamistega üles kasvada.

Palja keha näitamine ei tee suvalisest filmist väärtfilmi. Ja paljaste kümneaastaste poiste filmimine jalgevahelt samuti mitte.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

ja treiler, kui huvi peaks tekkima :)

http://www.youtube.com/watch?v=jFt7tnIiwWg