Jerome K. Jerome - Kolm meest uitamas
Abbi Glines - Forever Too Far
David Sedaris - Let's Explore Diabetes With Owls
Aimee Carson - The Unexpected Wedding Guest
Joy Connell - Island Promises
Nicola Marsh - What Paparazzi Didn't See
Annie Seaton - Italian Affair
kolmapäev, 31. juuli 2013
teisipäev, 30. juuli 2013
Mahlane aprikoositäidisega kook
Äsjavalminud aprikoosimoos sobib imehästi ühe mõnusa kohupiimakoogi sisse.
Põhja jaoks läheb vaja:
pool pakki tordipulbrit
75 gr võid
Täidise jaoks läheb vaja:
200 gr kohupiima
200 gr hapukoort
2 muna
75 gr suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
2 dl püreestatud aprikoosimoosi
pool pakki tordipulbrit
75 gr võid
Täidise jaoks läheb vaja:
200 gr kohupiima
200 gr hapukoort
2 muna
75 gr suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
2 dl püreestatud aprikoosimoosi
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Näpi tordipulber ja või puruks ning suru kergelt vormi põhja.
Sega kohupiim ja hapukoor suhkru ja vanilliga. Lisa lahtiklopitud munad ja sega ühtlaseks
Sega kohupiim ja hapukoor suhkru ja vanilliga. Lisa lahtiklopitud munad ja sega ühtlaseks
Vala pool kohupiimatäidist põhja peale. Tõsta aprikoosimoos kohupiimale ning kata seejärel ettevaatlikult ülejäänud kohupiimaseguga.
Küpseta 200 kraadi juures ca 30 minutit.
Aprikoosimoos
Turg on täis imehäid mesiseid aprikoose. Just selliseid, mis sobivad hästi hommikuse kohupiima või pannkoogi peale ning ka niisama söömiseks. Ja muidugi moosi sisse.
Vaja läheb:
ca 2 kilo aprikoose, poolitatud ja kivid eemaldatud
350 grammi moosisuhkrut
1 dl vett
Pane aprikoosid vee ja suhkruga potti ning keeda tasasel tulel aeg-ajalt vahtu riibudes kuni aprikoosid on pehmeks keenud ning moos paksenenud.
Tõsta moos purkidesse ning hoia purke külmkapis. Kui plaanid soojemas hoida, siis kasuta kindlasti rohkem suhkrut.
esmaspäev, 29. juuli 2013
Värske hapukurk
Kurgihooaeg on käimas ning imelihtsalt valmivad värsked hapukurgid on mõnus ja kerge suupiste suvisel ajal.
Vaja läheb:
2 kg pisemaid kurke
peotäis mustsõstralehti
paar pikka vart tilli
neli küünt küüslauku, kooritud ja poolitatud
soolvett (1 liitri vee kohta 2 spl meresoola), keedetud ja jahutatud
Laota kurgid kihiti mustsõstralehtede, tilli ja küüslauguga suurde purki või potti ning vala peale soolvesi, nii, et kurgid kaetud oleks. Pane taldrik raskuseks peale ning jäta hapnema. Kurgid on maitsvad juba 24 tunni möödudes.
Kui kurgid on saavutanud soovitud hapususe, tõsta nad külmkappi, siis ei hapne nad enam edasi.
Süües võid kasta värske mee sisse :)
neljapäev, 25. juuli 2013
Kõige parem suvikõrvitsapirukas - krõbe lehttaignapõhi, kreemjas juustutäidis ja mahlane suvikõrvitsakate. Terve pannitäie ärasöömine pole mingi probleem :)
Vaja läheb:
500 gr pärmilehttainast
500 gr suvikõrvitsat
2 küüslauguküünt
oliiviõli
soola
musta pipart
150 gr maitsestamata toorjuustu
100 gr riivitud parmesani
500 gr pärmilehttainast
500 gr suvikõrvitsat
2 küüslauguküünt
oliiviõli
soola
musta pipart
150 gr maitsestamata toorjuustu
100 gr riivitud parmesani
Viiluta suvikõrvits õhukesteks viiludeks. Pane kaussi, lisa hakitud küüslauk ning oliiviõli, maitsesta soola ja pipraga. Sega käte abil õrnalt läbi ning lase kümmekond minutit maitsestuda.
Rulli tainas veidi õhemaks ja tõsta ahjuplaadile. Tee tainaservadele noaga umbes 1-1.5 cm kaugusele servast kerge sisselõige.
Sega toorjuust umbes poole riivitud parmesaniga ning määri juustusegu ühtlaselt tainale, sisselõikest sissepoole. Juustusegu peale laota suvikõrvitsaviilud.
Küpseta 200 kraadi juures 15 minutit. Siis puista peale ülejäänud riivitud parmesan ning küpseta veel 15 minutit.
Retsept nami-namist.
Rulli tainas veidi õhemaks ja tõsta ahjuplaadile. Tee tainaservadele noaga umbes 1-1.5 cm kaugusele servast kerge sisselõige.
Sega toorjuust umbes poole riivitud parmesaniga ning määri juustusegu ühtlaselt tainale, sisselõikest sissepoole. Juustusegu peale laota suvikõrvitsaviilud.
Küpseta 200 kraadi juures 15 minutit. Siis puista peale ülejäänud riivitud parmesan ning küpseta veel 15 minutit.
Retsept nami-namist.
kolmapäev, 24. juuli 2013
teisipäev, 23. juuli 2013
Piknik
Teisipäevaõhtune piknik Hirvepargis. Õnnestus tabada viimase nädala ainus soe ja päikeseline õhtu :)
pühapäev, 21. juuli 2013
Mustsõstra-kohupiima purukook
Siin koogis on magusad marjad, mahlane kohupiimatäidis ja krõbe puruümbris. Kõik maitsed on ilusti tasakaalus ning kiirelt valmiv kook sobib ideaalselt suvise lõuna lõpetuseks.
Puru jaoks läheb vaja:
150 gr võid
150 gr odrajahu
200 gr nisujahu
100 gr suhkrut
Täidise jaoks läheb vaja:
400 gr kohupiima
200 gr hapukoort
2 muna
75 gr suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
4 dl mustsõstraid
150 gr võid
150 gr odrajahu
200 gr nisujahu
100 gr suhkrut
Täidise jaoks läheb vaja:
400 gr kohupiima
200 gr hapukoort
2 muna
75 gr suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
4 dl mustsõstraid
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Näpi külm või, jahud ja suhkur ühtlaseks puruks.
Sega kohupiim ja hapukoor suhkru ja vanilliga. Lisa lahtiklopitud munad ja sega ühtlaseks.
Pane võiga määritud vormi põhja pool purust ning suru käega ühtlaseks. Vala peale kohupiimasegu ning puista sellele ühtlase kihina mustsõstrad. Puista peale ülejäänud puru.
Näpi külm või, jahud ja suhkur ühtlaseks puruks.
Sega kohupiim ja hapukoor suhkru ja vanilliga. Lisa lahtiklopitud munad ja sega ühtlaseks.
Pane võiga määritud vormi põhja pool purust ning suru käega ühtlaseks. Vala peale kohupiimasegu ning puista sellele ühtlase kihina mustsõstrad. Puista peale ülejäänud puru.
Küpseta 200 kraadi juures ca 35-40 minutit. Enne serveerimist lase jahtuda.
Mahlane suvikõrvitsapirukas suitsujuustuga
Suvi on käes ja rabarbrile ning maasikatele lisanduvad riburada kõiksugu muud toredad aiasaadused. Nagu näiteks suvikõrvits. Koos suitsujuustu ja odrajahuga saab sellest mõnusalt mahlase ja tervisliku suvise piruka.
Vaja läheb:
ca 500-600 grammi riivitud suvikõrvitsat
ca 3-4 dl riivitud suitsujuustu (soovi korral mõnda teist tugevamaitselist juustu)
1 peeneks hakitud sibul
1 purustatud küüslauguküüs
ca 10 hakitud basiilikulehte (või mõnda muud värsket ürti, näiteks peterselli)
0,5 tl kuivatatud tüümiani (või mõnda muud meelepärast ürti, näiteks punet)
0,5 - 1 tl soola (vastavalt juustu soolasusele)
2,5 dl jahu (pooleks nisu- ja odrajahu)
4 muna
1 dl õli
vormi määrimiseks võid
ca 500-600 grammi riivitud suvikõrvitsat
ca 3-4 dl riivitud suitsujuustu (soovi korral mõnda teist tugevamaitselist juustu)
1 peeneks hakitud sibul
1 purustatud küüslauguküüs
ca 10 hakitud basiilikulehte (või mõnda muud värsket ürti, näiteks peterselli)
0,5 tl kuivatatud tüümiani (või mõnda muud meelepärast ürti, näiteks punet)
0,5 - 1 tl soola (vastavalt juustu soolasusele)
2,5 dl jahu (pooleks nisu- ja odrajahu)
4 muna
1 dl õli
vormi määrimiseks võid
Kuumuta ahi 200 kraadini.
Sega suvikõrvits, sibul, küüslauk ja ürdid. Sega hulka riivjuust, seejärel jahu ja soola. Sega korralikult läbi ning lisa lahtiklopitud munad. Sega uuesti ning siis vala hulka õli. Sega veelkord kõik ilusti ühtlaseks.
Määri vorm (minu oma on ca 20x30cm) võiga, vala tainas sisse ja küpseta ca 30 minutit 200 kraadi juures kuni pirukas on kuldpruun.
Maitseb hästi nii kuumalt kui külmalt.
Sega suvikõrvits, sibul, küüslauk ja ürdid. Sega hulka riivjuust, seejärel jahu ja soola. Sega korralikult läbi ning lisa lahtiklopitud munad. Sega uuesti ning siis vala hulka õli. Sega veelkord kõik ilusti ühtlaseks.
Määri vorm (minu oma on ca 20x30cm) võiga, vala tainas sisse ja küpseta ca 30 minutit 200 kraadi juures kuni pirukas on kuldpruun.
Maitseb hästi nii kuumalt kui külmalt.
Tikrikook
See rootsipärane tikrikook valmib vähese vaevaga ning sobib hästi nii nädalavahetuse hommikusöögiks, pakkudes vaheldust tavapärastele pannkookidele kui ka suviseks magustoiduks.
Vaja läheb:
4 dl piima
2 muna
2 dl nisujahu
3 spl suhkrut
pisut soola
6 dl puhastatud tikreid
serveerimiseks tuhksuhkrut või vahukoort või jäätist
Vaja läheb:
4 dl piima
2 muna
2 dl nisujahu
3 spl suhkrut
pisut soola
6 dl puhastatud tikreid
serveerimiseks tuhksuhkrut või vahukoort või jäätist
Kuumuta ahi 225 kraadini.
Sega omavahel piim, munad, jahu, suhkur ja sool.
Määri ahjuvorm võiga ning puista tikrid ühtlase kihina vormi põhja. Vala tainas tikritele.
Küpseta 225 kraadi juures ca 25-30 minutit, kuni ahjupannkoogi pind on kuldpruuniks küpsenud.
Serveeri tuhksuhkru, vahukoore või jäätisega.
Retsept Kodu & Aia väljaandest Pirukad, koogid ja võileivad.
Köök: Rootsi
Sega omavahel piim, munad, jahu, suhkur ja sool.
Määri ahjuvorm võiga ning puista tikrid ühtlase kihina vormi põhja. Vala tainas tikritele.
Küpseta 225 kraadi juures ca 25-30 minutit, kuni ahjupannkoogi pind on kuldpruuniks küpsenud.
Serveeri tuhksuhkru, vahukoore või jäätisega.
Retsept Kodu & Aia väljaandest Pirukad, koogid ja võileivad.
Köök: Rootsi
kolmapäev, 17. juuli 2013
laupäev, 13. juuli 2013
kolmapäev, 10. juuli 2013
Šokolaadikõrsikud
Kiired-kerged maiustused, kui on vaja kas midagi pealelõunase kohvi kõrvale või hoopis küllaminnes kaasa võtta.
Vaja läheb:
pool pakki kõrsikuid
100 grammi piimašokolaadi
5 spl purustatud Marianne komme
3 spl küpsetamissuhkru kristalle
3 spl purustatud mandleid
2 spl kookoshelbeid
Sulata šokolaad veevannis. Pane suhkur, mandlid, kookoshelbed ja kommipuru kas eraldi taldrikutele valmis või sega soovi korral kõik kokku ja pane ühele taldrikule valmis.
Pintselda kõrsikud 2/3 ulatuses sulašokolaadiga ning keeruta šokolaadist osa seejärel ühe või mitme puru sees. Pane toidukile või hõbepaberiga kaetud taldrikule. Kui taldrik on täis, tõsta külmkappi tahenema. Kui šokolaad on piisavalt kõva, siis ruumi kokkuhoiu huvides võib kõrsikud ka püsti klaasidesse panna.
Idee Retseptiraamatust käsitöösahtlis.
laupäev, 6. juuli 2013
Kolme moodi toorjuustusõrnikud
Sõrnikud on lapsest saati ühed minu absoluutsed lemmikud. Nagu tegelikult ka suurem osa muid kohupiimatoite. Seekord otsustasin kreemisema ja mahedama tulemuse saamiseks tainasse lisada ka toorjuustu. Ja sõrnikud tulid imehead.
Valmistada saab vastavalt soovile kas traditsiooniliselt pannil võis praadides, ahjuplaadil või muffinivormides.
Vaja läheb:
2 muna
0,75 dl suhkrut
200 gr kohupiima
200 gr toorjuustu
2 dl jahu
0,5 tl soodat
Vahusta munad suhkruga. Sega omavahel kohupiim ja toorjuust ühtlaseks. Sega jahu soodaga. Lisa jahu ja munavaht vaheldumisi pidevalt segades kohupiimasegule. Pane ca pooleks tunniks külmkappi ootele.
Praetud sõrnikute tegemiseks pintselda pann võiga ning prae keskmisel kuumusel sõrnikud mõlemalt poolt kuldpruuniks.
Ahjupannil
tegemiseks tõsta küpsetuspaberiga kaetud pannile supilusikatäie kaupa
tainast ning küpseta 225 kraadi juures 10 minutit.
Muffinivormides
tegemiseks määri vormid võiga ning tõsta seejärel igasse vormi
supilusikatäis tainast. Küpseta 225 kraadi juures ca 10 minutit.
Serveeri vastavalt soovile vaarikamoosi, rabarbrikastme, vahtrasiirupi, tuhksuhkru, sulavõi, värskete marjade või muu meelepärasega.
kolmapäev, 3. juuli 2013
Kreemjas tomatikaste pastale
Ma ei tea, mida teised välismaalt kaasa toovad, aga mina toon süüa ja toiduaineid :) Siinset olematut valikut, aga täiesti olemasolevat hinnataset arvestades minu meelest täiesti mõistlik ju. Seekord sattusin Saksamaal täiesti ootamatult ökoriiuli ette ning muuhulgas tulin sealt ära poole kilo väga maitsvate päevalilleseemnetega. Esimene peotäis läks pastakastmesse.
Vaja läheb:
peotäis päevalilleseemneid, paar tundi leotatud
2 tomatit, tükeldatud
0,5 tl vürtsköömneid
1 tl veiniäädikat
soola
pipart
50 ml vett
pool sibulat, soovi korral
serveerimiseks pastat, päevalilleseemneid, soovi korral kitsejuustu või parmesani
Pane kõik kastme koostisained blenderisse ning püreesta ühtlaseks. Kuumuta pannil pisut õli ning hauta seejärel kastet kuni see pakseneb.
Sega kuuma pastaga, puista peale päevalilleseemneid ning soovi korral juustu ja serveeri kohe. Juustu lisamisel pole toit enam vegan :)
pühapäev, 30. juuni 2013
Raamatukuu juuni 2013
Loone Ots - Mustamäe valss
Maya Banks - Rush
Raine Miller - Naked
Raine Miller - All In
Maya Banks - Fever
Brenda Jackson - Bachelor Unclaimed
Nicola Marsh - Brash
Shannon Reckler - Velvet and Lace
Rachelle Vaughn - Fresh Ice
Lucy Monroe - What the Rancher Wants
J. D. Salinger - Kuristik rukkis
Jennie Lucas - A Reputation For Revenge
Jennie Lucas - Dealing Her Final Card
Rosalind James - Just for fun
Juliette Sobanet - Kissed in Paris
Kerry Connor - The Best Man to Trust
Nicola Marsh - Wedding Date With Mr. Wrong
Maya Banks - Rush
Raine Miller - Naked
Raine Miller - All In
Maya Banks - Fever
Brenda Jackson - Bachelor Unclaimed
Nicola Marsh - Brash
Shannon Reckler - Velvet and Lace
Rachelle Vaughn - Fresh Ice
Lucy Monroe - What the Rancher Wants
J. D. Salinger - Kuristik rukkis
Jennie Lucas - A Reputation For Revenge
Jennie Lucas - Dealing Her Final Card
Rosalind James - Just for fun
Juliette Sobanet - Kissed in Paris
Kerry Connor - The Best Man to Trust
Nicola Marsh - Wedding Date With Mr. Wrong
Teatrikuud mai ja juuni 2013
Kolm vihmast päeva, lavastaja Diana Leesalu (Linnateater)
Utoopia rannik. I osa. Teekond, lavastaja Priit Pedajas (Linnateater)
Pál-tänava poisid, lavastaja Mart Koldits (Linnateater, suvelavastus)
Utoopia rannik. I osa. Teekond, lavastaja Priit Pedajas (Linnateater)
Pál-tänava poisid, lavastaja Mart Koldits (Linnateater, suvelavastus)
teisipäev, 25. juuni 2013
Pähkli-šokolaadi-kondenspiimaruudud
Samast "sarjast" kui hiljutine pähkli-kondenspiimakook :) Ja valmivad sama lihtsalt. Kokaraamatus, kust ma retsepti võtsin, oli neid koduseks Snickersiks nimetatud.
Vaja läheb:
300 gr küpsiseid, purustatud
125 gr sulavõid
200 gr piimašokolaadi
75 gr iiriskomme
100 gr soolapähkleid
300 gr kondenspiima
Vooderda ca 20x30 cm ahjuvorm küpsetuspaberiga. Kuumuta ahi 180 kraadini.
Sega küpsised võiga ning suru vormi põhja. Haki šokolaad ja iirised väikesteks tükkideks ning sega soolapähklitega. Puista segu küpsisepõhjale. Vala peale kondenspiim ning küpseta 180 kraadi juures 25-30 minutit.
Lase täielikult jahtuda ning lõika seejärel ruutudeks.
Iiriskommid jätaksin ma järgmine kord ära ning paneksin selle asemel veel 100 gr kondenspiima. Mulle ei tundunud, et iirised peale hakkimisrõõmu veel midagi pakkunud oleks ning ühtlasi saaks sellisel juhul ära kasutatud terve purgitäis kondenspiima.
Retsept Ragne Värgi ja Andra Kalda "Retseptisahtlist käsitöökapis".
esmaspäev, 24. juuni 2013
Peedirisoto kitsejuustu ja sidruniõliga
Ilus, värviline ja sidruniliselt värske vaheldus tavapärasele risotole.
Vaja läheb:
500 gr punapeeti, keedetud ja kooritud
2 spl oliiviõli
1,3 liitrit köögiviljapuljongit
300 gr risotoriisi
125 ml punast veini
60 gr võid
100 gr kitsejuustu
soola
pipart
100 ml oliiviõli
ühe sidruni riivitud koor
2 spl sidrunimahla
Valmista sidruniõli - sega 100 ml õli, sidrunikoor ja sidrunimahl omavahel ning jäta maitsestuma.
Kuumuta ahi 180 kraadini. Lõika peedid sektoriteks ning pane ca kolmandik neist ahjuplaadile. Pintselda üle õliga ja pane 10-15 minutiks küpsema. Lõika seejärel kuubikuteks.
Ülejäänud peedid püreesta blenderis ühtlaseks. Sega köögiviljapuljongiga ja vala kogu segu potti. Lase madalal kuumusel vaikselt haududa.
Kuumuta 2 spl oliiviõli potipõhjas, lisa seejärel riis ning kuumuta segades 7-8 minutit madalal kuumusel. Vala hulka punane vein ning kuumuta, kuni alkohol on välja keenud. Lisa kulbitäis peedipuljongit ning jäta segu hauduma. Kui puljong on riisi sisse imendunud, lisa järgmine kulbitäis. Jätka nii, kuni riis on pehme. Sega hulka röstitud peedikuubikud, või ja kitsejuust.
Serveeri sidruniõliga.
Retsept on lihtsustatud kujul Denis Cotteri taimetoiduraamatust "for the love of food".
Kukeseene-pirnifocaccia
Esimesed kukeseened on metsa all ja juba ka panni peal. Koos karamellise pirni ja pehme focacciaga moodustavad tõeliselt mõnusa puhkepäevase suutäie :)
Focaccia jaoks läheb vaja:
1 pakk kuivpärmi
200 ml leiget vett
1 tl suhkrut
3 spl oliiviõli
350 gr jahu
1 tl soola
Katte jaoks läheb vaja:
200 gr kukeseeni, võiga läbi praetud
1 pirn, sektoriteks lõigatud ja võis pruunistatud
Sega kokku pärm, suhkur ja pool veest ning lase pärmil lahustuda. Lisa jahu, sool, oliiviõli ja ülejäänud vesi ning sõtku kuni saad elastse taina. Jäta rätikuga kaetult sooja kohta kerkima, kuni tainakogus on kahekordistunud.
Tõsta kerkinud tainas tööpinnale ja sõtku paar minutit. Tõsta seejärel ahjuplaadile ja rulli 1-2 cm paksuseks.
Kata tainas praetud kukeseente ja pirnisektoritega ning küpseta 200 kraadi juures 10-15 minutit.
Focaccia retsept on Anni Arro raamatust Salatid, pirukad, suupisted... Katte osa on muudetult sealtsamast.
Tellimine:
Postitused (Atom)