pühapäev, 23. august 2015

Pagas :)

Minu pagas 3,5-kuulisel Aasiareisil.
 
 Gerli tuleb perega neljaks päevaks Tallinna külla.

Turistid Filipiinidel :)

laupäev, 8. august 2015

Aprikoosid kardemoni ja amarettoga


Turul on saada imemagusaid aprikoose. Kuna ma moosikeetmiseks olin seekord liiga laisk, pistsin lihtsalt kardemoni, suhkru ja amarettoga ahju. Üks sõrnik  ja natuke kookosõli lisaks :) Ca 10-15 minutit ahjus grilli all.

esmaspäev, 3. august 2015

Sidrunimaitseline toorjuustukook


Jaapani toorjuustukoogist olen ma juba kirjutanud. Et kui imehea see ikka on. Mõnda aega tagasi ilmus aga internetti retsept, kus koostisosad olid taandatud kolmele ning valmistamine ka lihtsam ja kiirem kui senini. Aga et kook liialt magus poleks, lisasin omalt poolt veel sidrunikoort. Nii, et minu toorjuustukook ei koosne mitte kolmest vaid neljast komponendist.

Vaja läheb:
3 muna, kollased ja valged eraldatud
120 grammi valget šokolaadi
120 grammi toorjuustu
1 sidruni riivitud koor


Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja pane külmkappi ootele. Sulata veevannis shokolaad ning lisa seejärel toorjuust. Sega ühtlaseks ning tõsta pott tulelt. Sega hulka munakollased ja sidrunikoor ning sega uuesti korralikult läbi. Lisa kolmes jaos munavalgevaht ning sega korralikult, aga ära klopi.

Vala segu ca 20cm läbimõõduga ümmargusse, küpsetuspaberiga kaetud vormi ning pane eelsoojendatud ahju. Küpseta 175 kraadi juures 15 minutit, seejärel 165 kraadi juures 15 minutit ning lülita seejärel ahi välja ning lase koogil järelkuumuses veel 15 minutit küpseda.

Maitseb imeliselt!

pühapäev, 26. juuli 2015

Praetud juust jõhvikakastmega


Mustikakama


Minu kappi jõudis sünnipäeval mitu pakki kamajahu ja üldse kõiksugu head söödavat, sh Urvaste rukkikama. Seega olen ma sel suvel söönud ohtralt kama ning lisaks tavapärasele keefir + kama + suhkur variandile katsetanud ka erinevate marjade, mangopüree, ingverisiirupi ning kookoskondenspiimaga.

Mustikakama jaoks blenderda keefir ja mustikad ning sega seejärel hulka rukkikama ning magustaja.

Tarbi külmalt :)

pühapäev, 19. juuli 2015

Kikerhernehalvaa


Mõtlesin, et teen järjekordse koogi kikerhernejahust, aga välja tuli natuke Lähis-Ida halvaa sarnane maiustus.

Vaja läheb:
pool klaasi kookosõli
2 klaasi kikerhernejahu
1 muna
pool klaasi mett
7 kupra jagu purustatud kardemoni
pool tl vanilliessentsi
1 spl roosiõievett


Sulata keskmisel kuumusel kookosõli ning sega hulka kikerhernejahu. Kuumuta pidevalt segades ca 10 minutit ning lisa seejärel mesi. Sega läbi ja tõsta pott tulelt. Klopi hulka muna ja maitseained ning sega uuesti ühtlaseks.

Vala kookosõliga määritud vormi ning küpseta 165 kraadi juures 12 minutit. Lõika kergelt jahtunud kook ruutudeks või rombideks. Maitseb imehästi ka külmkapikülmalt järgmistel päevadel.

laupäev, 18. juuli 2015

Röstitud lillkapsas


Minu sellesuvine "avastus" :) Kõige parem on otse ahjust soojalt süüa, aga sobib ka näiteks järgmisel päeval külmana mõne salati sisse.

Vaja läheb:
lillkapsas, tükeldatud
sool
pipar
õli


Pane lillkapsas ahjupannile, nirista peale oliiviõli ja maitsesta soola-pipraga.

Küpseta ca 200 kraadi juures 30 minutit.

Retsepti võtsin nami-namist.

teisipäev, 14. juuli 2015

Nakládaný hermelín - marineeritud juust


Juust on asi, millele ma ei suuda vastu panna. Ja kui see vähegi menüüs olemas on, siis üldjuhul jõuab see ka minu lauale. Prahas oli eriti hea, sest tšehhid tunduvad minu vaimustust jagavat. Menüüdes oli nii praetud juustu kui õlis marineeritud juustu. Tegin mõlemat kodus järele :) Siin aga nakládaný hermelín, marineeritud juust. Kuna Eestis minu teada hermelíni saada pole, siis võib kasutada näiteks camemberti.

Vaja läheb:
kolm valgehallitusjuustu
rose pipart
musta terapipart
viilutatud jalapeñot
viilutatud sibul
kaks õhukeselt viilutatud küüslauguküünt
tüümiani
oliiviõli
purki


Sega piprad ja tüümian õliga. Lõika juustukettad pikkupidi pooleks või kolmeks.

Vala purgi põhja pisut õli ning pane selle peale esimene juustuviil, lõigatud pool üleval. Tõsta peale paar supilusikatäit õli ning mõned jalapeño-, küüslaugu- ja sibulaviilud. Kata teise juustupoolega, nii, et lõigatud pooled oleks vastamisi. Tõsta uuesti peale õli, jalapeñot ja sibulat ning küüslauku. Korda kuni kõik juustuviilud on purgis ning vala nii palju õli peale, et kogu juust oleks kaetud.

Lase enne söömist 3-5 päeva külmkapis seista.

esmaspäev, 13. juuli 2015

Maasikakaste kamakreemiga ja praetud juustuga





Maasikaaeg on täies hoos ning lisaks niisama söömisele jätkub neid ka mõnusalt külma maasikakastme jaoks, mida saab serveerida kas praetud ja sulava juustu või siis kama-toorjuustu-vahukoorekreemiga. Mõnus ja suvine igatpidi.

teisipäev, 30. juuni 2015

Raamatukuud märts kuni juuni 2015

Kokku 52 raamatut, ära mainin:
James Patterson - Roses Are Red
Jaana Davidjants - Minu Berliin
Ma olen seda ka varem öelnud, et Davidjantsid oskavad kirjutada. Berliini meeleolu oli hästi edasi antud :)
Mailis Hudilainen - Minu Peterburi
Anna Nicholas - Sisalik pagasis
"Inglased kolivad Lõuna-Euroopasse" sarja raamatud on minu meelest alati lahedad - palju veini, päikest, häid sööke ja uusi ootamatuid situatsioone, mis teevad lugemise vägagi nauditavaks.Anneli Vilu - Minu Shanghai
John Grisham - Theodore Boone: The Fugitive

pühapäev, 14. juuni 2015

Västerbottensost juustuga pirukas


Viimati Juustukuningates käies anti mulle koos väljavalitud juustuga ka pirukaretsept kaasa. Tegin seega sünnipäevaks ka teise piruka :)

Vaja läheb:
125 grammi võid
3 dl tatrajahu (soovi korral kasuta nisujahu)
1 sl vett

150 grammi riivitud Västerbottensost juustu
3 muna
1 dl kohvikoort
150 grammi kodujuustu
soola
musta pipart

Sega või, tatrajahu ja vesi ühtlaseks tainaks ning suru vormi põhja ja külgedele (mul oli ca 26cm läbimõõduga vorm). Torka kahvliga mõned augud põhja sisse ja pane umbes tunniks külmkappi. Eelküpseta seejärel 220 kraadi juures 10 minutit.

Küpsemise ajal sega omavahel kokku kõik täidiseained.

Vala täidis põhjale ning küpseta ca 30 minutit kuni pirukas on kuldpruun.

Pirukas marineeritud peedi ja sinihallitusjuustuga

 

Mulle meeldib sünnipäevaks ja muidu külaliste vastuvõtuks pirukaid teha. Maitsevad hästi ja süüa on mugav. Eriti kui kõik külalised laua ümber istuma ei mahu.

Vaja läheb:
100g toasooja võid
200g tatrajahu
2sl külma vett

Täidis:
250g marineeritud peeti
150g sinihallitusjuustu
2dl 10% rõõska koort
2 muna
soola
pipart
basiilikut

Taina valmistamiseks sega või ja jahu. Lisa vesi ning sõtku tainas ühtlaseks. Vooderda sellega umbes 24 cm läbimõõduga pirukavorm ja pane 15 minutiks sügavkülma.
Kuumuta ahi 200 kraadini ja pane põhi seniks ahju, kuni valmistad täidise.

Nõruta marineeritud peedid ja murenda sinihallitusjuust. Sega kõik täidise komponendid omavahel ja vala eelküpsetatud põhjale. Küpseta 200 kraadises ahjus veel 30-40 minutit.

Retsepti võtsin Gerli blogist.

kolmapäev, 3. juuni 2015

teisipäev, 19. mai 2015

Tatra-sinihallitusjuustuküpsised


Nagu näha, ei ole mu toortatrajahuvaimustus veel üle läinud :) Tavapäraste magusate küpsiste asemel tegin seekord soolaseid küspsiseid sinihallitusjuustuga.


Vaja läheb:
150 grammi sinihallitusjuustu, riivitud
150 grammi võid, tükeldatud
400 ml toortatrajahu
0,5 tl soodat
pisut soola
peale soovi korral riivitud parmesani ja / või toortatart


Sega ained ühtlaseks tainaks. Jaga kaheks, rulli kumbki osa "vorstiks" ja pane kilesse keeratult jahedasse.

Kuumuta ahi 180 kraadini. Lõika tainarullid õhukesteks viiludeks ning tõsta ahjuplaadile. Vajuta peale kas ruudumuster või puista tatrateri või riivitud parmesani.

Küpseta ca 20-25 minutit kuni küpsised on ilusti pruunikad.

reede, 15. mai 2015

Kikerherne-šokolaadikook


Nagu tavaliselt, varustasin ennast "välismaal" käies toiduainetega ja tulin Helsinkist tagasi kilo kikerhernejahuga. Nii hea asi ja nii raske kui mitte võimatu leida Eestis. Samal ajal koogiisu tekkimisega meenus mulle ka kikerhernejahu olemasolu. Otsustasin, et kui ma teen koogi kikerhernejahust ja lisan eriti ohtralt kakaod, siis peaks see võimaliku kikerhernemaitse ära varjama küll. Nii mõnus kook tuli - soojalt oli eriti hea ja pehme, külmalt pigem kõva, aga mitte pudisev. Marge ütles, et hematogeeni meenutab :)

Vaja läheb:
2 muna
125 gr suhkrut
1,2 dl kikerhernejahu
50 gr kakaopulbrit
100 gr sulatatud võid
purustatud kardemoni
1 spl lahustuva kohvi pulbrit

Marjapüreed serveerimiseks


Sega jahtunud või sisse suhkur ja munad ning klopi ühtlaseks. Lisa omavahel segatud jahu, kakao, kohv ja kardemon ning sega uuesti kõik ühtlaseks.

Tõsta tainas võitatud ja jahuga ülepuistatud vormi ning küpseta 180 kraadi juures ca 20 minutit.

Söö soojalt või lase jahtuda. Serveeri hapuka marjapüreega.

teisipäev, 12. mai 2015

Kookospiimajuust


Mulle igati meeldivad lehma-, lamba-, kitse- ja pühvlipiimajuustud. Seega pole taimse juustu näol minu laual tegemist kaugeltki mitte loomsest piimast loobumisega vaid pigem millegi uue ja huvitava katsetamisega. Teha on seda juustu muide imelihtne (kui vajalikud koostisained olemas on).


Vaja läheb:
2 x 400 g purki täisrasvast kookospiima (rasvasisaldus 16-17%)
1 tl (valge veini) äädikat
2 tl (mere)soola
3 kuhjaga tl agar-agari pulbrit
1 tl paprikapulbrit
3 tl broilerimaitseainet
5 kuhjaga spl maisitärklist
6 spl maitsepärmi ehk pärmihelbeid


Võta kaks ümarat kaussi ning määri (oliivi)õliga kokku.

Sega maisitärklis natukese kookospiimaga läbi ja aseta kõrvale. Sega ka agar-agar natukese kookospiimaga läbi ja jäta kõrvale. Aja ülejäänud kookospiim potis keema ning keeda umbes pool minutit, kuni piim on täiesti segunenud. Lisa äädikas, vispelda läbi, lisa sool ja vispelda veel. Lisa kookospiimaga läbi segatud agar-agar ja vispelda segu korralikult läbi. Keeda ja sega pidevalt vispeldades umbes minut aega. Lisa paprikapulber, broilerimaitseaine ning maitsepärm. Vispelda ühtlaseks ning lisa kookospiimaga läbisegatud maisitärklis. Keeda umbes minut samal ajal endiselt vispeldades. Vala kuum ja vedel juust õliga määritud kaussidesse ning jäta ca pooleks tunniks jahtuma. Seejärel pane juust umbes 40 minutiks sügavkülma. Lõika juustuääred noaga kausi küljest kergelt lahti ning kummuta juustupallid lõikelauale või taldrikule.


Retsept siit.

pühapäev, 3. mai 2015

Tatra-chiamüsli


Käisin Enelil külas ning ta pakkus omatehtud toortatramüslit. Kuna mul oli poolik pakk tatart parajasti olemas, tegin ise ka. See müsli tuleb eriti hea ja krõbe.

Vaja läheb:
250 gr toortatart
100 gr chia seemneid
200 gr hakitud pähkleid või mandleid või seemneid
200 gr kuivatatud puuvilju hakitult või marju (mina kasutasin jõhvikaid)
3 kuhjaga spl kookosõli
3 spl vedelat mett


Kuumuta ahi 180 kraadini. Sega mesi ja kookosõli omavahel. Sega suuremas kausis tatar, chia ja seemned/pähklid. Lisa hulka meesegu ning sega korralikult läbi. Vala segu ahjuplaadile ning rösti aeg-ajalt segades ca 15 minutit kuni müsli on ilusti kuldne. Võta ahjust välja ja sega hulka kuivatatud marjad või puuviljad.

Little Japan







Kollane kevad




neljapäev, 23. aprill 2015

Toortatrajogurt vaarikate ja vahtrasiirupiga


Mulle nii meeldib toortatar. Ma olen seda kasutanud nii magustoitudes kui salatites ja ka niisama sooja lisandina. Aga ta sobib suurepäraselt ka jogurtisse.

Vaja läheb:
3 spl toortatart
1 spl chia seemneid
5 spl maitsestamata jogurtit, näiteks Saaremaa tummist, see on eriti hea
väike peotäis vaarikaid
1-2 spl vahtrasiirupit


Sega tatar ja chia jogurtiga korralikult läbi ning jäta ööseks külmkappi. Hommikul sega hulka vaarikad ning enne serveerimist vala peale ka vahtrasiirup.