laupäev, 31. detsember 2011

Raamatukuu detsember 2011

Liisi Lõo - Minu Tšiili
Juta Raudnask - Samba, sake ja tšillikaun
Earl Stanley Gardner - Kärssava kupli juhtum
Mart Laar, Andres Herkel - Kuuba südames
Kazuo Ishiguro - Never Let Me Go

neljapäev, 29. detsember 2011

Saabastega kass

Saabastega kass, režissöör Chris Miller

Ma satun pidevalt mõtlema, et kellele need tänapäeva animatsioonid mõeldud on - sisu on lapselik, samas naljad ja temaatika suuremalt jaolt kahemõttelised.

Elephants remember


Tellitud, omale, uue omaniku leidnud :) Ülejäänud uued ehted on poes.

Isetehtud jõulud :)

reede, 23. detsember 2011

Kõrvitsa-hurmaasalat kanaga


Sügiseselt kirju ja suviselt kerge salat.

Vaja läheb:
kõrvits
hurmaa
kirsstomatid
kanafilee
oliiviõli
soola
laimimahla
mett
kardemoni
vürtsköömneid
tšillipulbrit või -kastet


Puhasta kõrvits ja lõika kuubikuteks. Soojenda praeahi 220 kraadini. Pane kõrvitsakuubikud ahjuplaadile, nirista peale oliiviõli ja raputa pisut soola. Pane kõrvits grilli alla ning küpseta, kuni tükid on pehmed ja kuldpruunid.

Pruunista kanafileed võis, maitsesta soolaga, vala peale pisut vett ning jäta hauduma kuni fileed on läbi küpsenud.

Koori ja haki hurmaa ning poolita kirsstomatid. Haki kanafileed.

Kastme jaoks sega kokku õli, mesi ja laimimahl, lisa sool, vürtsköömned, purustatud kardemon ja tšilli. Aseta taldrikule kõrvitsakuubikud, hurmaatükid, tomatipoolikud ja kana ning vala üle kastmega.

Kõrvitsa-kastanipüreesupp


Minu kööki jõudis Minu Kokaraamat. Mulle meeldivad sellised kokaraamatud, kus on lahedaid retsepte kogu maailmast, mis on Eestis enne raamatussejõudmist läbi tehtud ja siinsetes oludes toimivad. Kõrvitsa-kastanipüreesupp on pärit Urmas Väljaotsa Pariisi retseptikogust, minupoolsete täiendustega.

Vaja läheb:
10-15 kastanit
500 grammi kõrvitsat
1 sibul
pipart
soola
vürtsköömneid
mett

Kõigepealt kastanitest. Et saada Eestis kokku 15 kastanit, tuleb tõenäoliselt neid soetada ca 60, sest minu Solarisest ostetud pakist, kus oli 16 kastanit, kõlbas süüa vaid 4 või 5. Kõik ülejäänud olid kas täiesti mädanenud või hallitanud.

Pese kastanid ja tee otsa noaga ristipidi sisselõiked. Pane kastanid potti ja keeda ca 20 minutit, kuni kastanid on pehmed. Jahuta ja koori. Puhasta kõrvits ja lõika kuubikuteks. Pane potti, kata napilt veega ning keeda pehmeks. Püreesta koos keeduveega ning keeda madalal kuumusel kuni püree on piisavalt paks. Purusta kastanid kahvliga peeneks ning lisa kõrvitsapüreesse. Maitsesta supp soola, pipra, vürtsköömne ja natukese meega.

esmaspäev, 19. detsember 2011

Kuuba südames

Mart Laar, Andres Herkel - Kuuba südames

Laari ja Herkeli ülevaade Kuuba lähiminevikust ja hetkeolukorrast. Laar räägib üldisest poliitilisest ja majanduslikust olukorrast kõrvaltvaatajana, ta ei ole kunagi Kuubale pääsenud. Herkel kirjeldab viie päeva jooksul Havannas toimunud kohtumisi.

Ma ei ole kindel, et see oli hea mõte need kaks lugu ühte raamatusse panna, niivõrd erinevad olid nende kirjastiilid. Niivõrd palju parem oli Laari sulg.

Amber Love


Endale, kingituseks, tellitud :)

pühapäev, 18. detsember 2011

New Year's Eve

New Year's Eve, režissöör Garry Marshall

Romantiline aastalõpu meelelahutus :)

laupäev, 17. detsember 2011

Never Let Me Go

Kazuo Ishiguro - Never Let Me Go

Eelmise aasta PÖFFil käisin selle raamatu põhjal valminud filmi vaatamas. Kuigi ma filmi näinuna olin lugejale mõeldud infost pidevalt sammu ees, oli raamat siiski hea. Ka raamatu meeleolu oli teistsugune. Kui filmis oli algusest peale selge, kellega tegemist on, mis tulevikus saab ja miks see kõik toimub, siis raamatus anti lugejale infot jaokaupa. Nagu ka raamatutegelastele endile: "Meile öeldi ja meile ei öeldud".

esmaspäev, 12. detsember 2011

Klassikaline keeks

Sel suvel hakkas minu lauale jõudma maitseid Egiptusest. Minu üllatuseks ei olnud need, nagu ma oleksin araabia köögist eeldanud, vürtsised ja rammusad vaid pigem kerged ja vahemerelised. Erandiks vaid nende koogid ja maiustused, mis on tõeliselt magusad :) Keeks on Egiptuses kõige tavalisem kook, mida igapäevaselt tee kõrvale pakutakse. Minu jaoks meenutas see eelkõige lapsepõlvest tuttavat klassikalist keeksi, mis kõige paremini maitseb teisel-kolmandal päeval.

Vaja läheb:
3 tassi jahu
1 tl küpsetuspulbrit
225 grammi toasooja võid
1,5 tassi suhkrut
vanilli
3 muna
pool tassi piima
soovi korral: marju või martsipanitükke või riivitud tsitruselise koort või mahla

Sega jahu ja küpsetuspulber.

Vahusta toasoe või suhkru ja vanilliga, lisa ükshaaval munad ja pidevalt segades jahu. Sega juurde ka piim ja soovi korral lisandid.

Vala tainas võitatud ja riivsaiaga ülepuistatud vormi ning küpseta 170 kraadi juures 50 minutit kuni keeks on kuldpruun ja läbi küpsenud.

Retsepti sain Nelelt :)

pühapäev, 11. detsember 2011

Rummipäevikud

The Rum Diary, režissöör Bruce Robinson

Täpselt see, mida ma ühelt Johnny Deppi filmilt ootasin - rohkelt absurdi, alkoholi ja meelelahutust. Ja kiirust, kus üks hetk hakkab kõik toimuma peadpööritava kiirusega.

Filmis oli ilusat loodust, Puerto Rico külaelu, korruptsiooni ja selle vastu väljaastumist, armastust, rohkelt rummi ja ilusaid naisi. Ma läksin seda vaatama ilma igasuguse taustainfota, peale teadmise, et tegemist on tõestisündinud lool põhineva teosega ja seega oli aeglane sissejuhatus täiesti omal kohal. Hilisem tegevus tegi tasa ka sissejuhatuse :)

pühapäev, 4. detsember 2011

Raamatukuu november 2011

Elif Shafak - The Bastard of Istanbul
John Grisham - Confession
Allan Keian - Puhtsüdamlik ülestunnistus
Allan Keian - Otsetee paradiisi
Stefanie Zweig - Nirgendwo in Afrika

neljapäev, 1. detsember 2011

Koidukuma, osa 1


Minu jaoks on see täielik müstika, kuidas on võimalik kaks tundi nii vähese tegevusega sisustada. Kohutavalt pikk, veniv ja igav.

kolmapäev, 30. november 2011

The Bastard of Istanbul

Elif Shafak - The Bastard of Istanbul

Viite sellele raamatule korjasin üles hiljuti loetud Davidjantsi raamatust.

Raamat on kahe perekonna - türgi ja ameerika armeenia - lugudest. Nende minevikust, olevikust ja minevikuga leppimisest, selle tunnistamisest ja sellega hakkamasaamisest. Aga ka unustamisest ja mõistmisest ja juurte otsimisest. Samuti sellest, kui väike on maailm ja kuidas lõpuks kõikide lood omavahel põimuvad.

Tõeliselt hea ja kaasa elama ja mõtlema panev raamat üle pika aja. Eestlasena samastan ma ennast pigem raamatu armeenia perekonnaga ning mõistan neid ja näen sadakond aastat tagasi toimunud sündmusi nende vaatevinklist.

teisipäev, 29. november 2011

Starbuck

Starbuck, režissöör Ken Scott

Minu selle aasta ainus Pöffikülastus. Aga film oli hea ja külastust väärt :)

Tegemist komöödiaga neljakümnendates Davidist, kes 18-20 aastat tagasi käis paari aasta jooksul igapäevaselt spermadoonoriks. Selle tulemusena on nüüd maailmas 533 äsja täisealiseks saanud last rohkem, kellest 142 otsustavad, et tahavad oma bioloogilise isaga tuttavaks saada ning alustavad kohtuteed, mis võimaldaks neil isa identiteedi teada saada.

Ning kuigi David väidab, et ei soovi oma isikut noortele avaldada, ei suuda ta siiski vastu panna ning hakkab lapsi ükshaaval üles otsima ning rohkemal või vähemal määral osade elus osalema.

Kuna tegemist komöödiaga, siis oli ka lõpp üsna ootuspärane :)

Barcelona pildid

Barcelona pildid on siin :)

esmaspäev, 28. november 2011

Blue Bay


Tellitud, müüdud, broneeritud ja omale :) Ülejäänud uued ehted on poes.

pühapäev, 27. november 2011

Chilaquiles


Kui eelmise õhtu tortillasöömisest on üle jäänud tortillasid ja kana, siis selles retseptis saab need ilusti ära kasutada. Vormiroog tortilladest ja kanast on Mehhikos levinud kodune toit. Tijuana kandis süüakse seda aga hommikusöögiks.

Ahjusoojana on tegemist mahlase vormiga, mida katab kergelt krõbe sulanud juust. Järgmisel päeval sobib aga tõesti hästi kergemaks eineks.

Vaja läheb:
300 grammi pruunistatud ja keedetud kanaliha, väikseks tükeldatud
salsa verde (kuna Eesti kaubanduses on roheliste tomatitega kehvad lood, siis asendasin selle tšillise tomatikastmega)
200 ml hapukoort
120 ml rõõska koort
6 maisitortillat, ribadeks lõigatud
250 grammi tugevamaitselist juustu, riivitud


Kuumuta ahi 175 kraadini. Määri vorm õliga ning kata põhi tšillikastmega. Sega omavahel koored ning kata tšilli kooreseguga. Laota peale kanatükid ning seejärel tortillaribad. Kata riivjuustuga. Korda seni kuni koostisained on otsas.

Küpseta ca 45 minutit, kuni juust on pealt kergelt pruunistunud.


Tomatise tšillikastme tegemiseks püreesta 1 tomat, pool sibulat, 1-2 küüslauguküünt ja 1 spl teravat habanero tšilli kastet.

Retsept on taas raamatust 500 platos mexicanos.

laupäev, 26. november 2011

Koorene maisisupp / Sopa mexicana de maiz asado y chile


Barcelonast soetasin omale lõpuks kauaoodatud Mehhiko kokaraamatu. Kuni mu hispaania kokanduskeel järgmisele tasemele jõuab, harjutan vaikselt lihtsamate retseptidega. Koorene maisisupp on mõnusalt magus-vürtsikas ja sobib hästi kiiresse sügisõhtusse.

Vaja läheb:
4 maisitõlvikut (Eesti oludes ajab asja ära ka konservmais, 2 purki)
lusikatäis oliiviõli
1 suur tšilli
noaotsatäis tšillipulbrit
750 ml kanapuljongit
240 ml rõõska koort
soola
koriandrit


Pihusta maisile oliiviõli ning pane mais koos tšillikaunaga praeahju grilli alla. Grilli mõlemad kergelt pruunikaks. Pane tšillikaun hetkeks kaussi ning kata kauss toidukilega. Lase seista 5 minutit ning seejärel koori ja eemalda seemned. Lõika tšilli ribadeks.

Pane kanapuljong keema ning lisa mais ja tšilli ning tšillipulber. Lase keeda 5 minutit. Lisa rõõsk koor, maitsesta soolaga ning kuumuta keemiseni, aga ära lase enam keeda. Serveeri koriandriga.

Retsept raamatust 500 platos mexicanos.